Δώσε βάση στην πενιά!

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ



Οι αλλαγές στη ζωή της οικογένειας kikop είναι μεγάλες και ριζικές όπως είπαμε κι εδώ!
Όσον αφορά τις διατροφικές αλλαγές, οι οποίες θα μας απασχολήσουν από ετούτο εδώ το βήμα, θα κάνουμε σήμερα την αρχή με τον αντικαταστάτη του κυριότερου γαλακτοκομικού προϊόντος!
Από τη πρώτη στιγμή που έκοψα το "γαλατάκι του Θεού" δηλαδή το απλό ζωικό γαλατάκι (ακόμα και το κατσικίσιο) έπεσα σε μεγάλο τέλμα γιατί πως και με τι θα έτρωγα τα πρωινά μου δημητριακά? Ε? Με ζεστό νερό? Ούτε στη Βρετανία με τον Αστερίξ να ήμουν! Με χυμό φρούτων? Όχι δα! Όχι ακόμα τουλάχιστον.
Όμως κάτι έπρεπε να βρω, δεν γίνεται να τα τρως σκέτα! Τελικά διάβασα για διάφορα περίεργα γάλατα φυτικά που βγαίνουν από ξηρούς καρπούς ή από δημητριακά, πράγματα που μου ήταν άγνωστα μέχρι τώρα. Ενδιαφέροντα πολύ και νόστιμα! Δοκίμασα λοιπόν διάφορα από αμύγδαλο, σόγια, ρύζι, βρώμη, φουντούκι και κατέληξα κατ' αρχήν σε ένα που το θεωρώ το βασιλιά των φυτικών γαλάτων!
Και ιδού η μυστική συνταγή του αμυγδαλόγαλου!!!
Το ότι την γνωρίζει και η κουτσή Μαρία δεν έχει καμία απολύτως σημασία!!!

Για light υφή:
1 μέρος αμύγδαλα
3 μέρη νερό

Για πιο παχιά υφή:
1 μέρος αμύγδαλα
1 & 1/2 μέρη νερό έως 2 μέρη νερό όχι περισσότερο.

Η διαδικασία είναι απλή:

Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα 6-8 ώρες σε νερό και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για μεγαλύτερη ασφάλεια.




Στη συνέχεια σουρώνουμε.



Έπειτα μετράμε τα αμύγδαλα σε κούπα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ.



Ξεπλένουμε το δοχείο όπου μουλιάσαμε τα αμύγδαλα και τοποθετούμε ένα τούλι ή λεπτή πετσέτα κλπ κλπ.


Στο μπλέντερ συμπληρώνουμε την επιθυμητή ποσότητα νερού και χτυπάμε αλύπητα (με προφορά Ελίζα Καλίτση)! Και τούλι από μπομπονιέρα κάνει λέμε!



Αδειάζουμε στο τούλι και το πιέζουμε τυλίγοντάς το για να βγάλει και την τελευταία σταγόνα!




Και συσκευάζουμε σε γυάλινο μπουκαλάκι!



Βουαλά!

Διατηρείται στο ψυγείο 3-4 μέρες το light ή 2-3 το παχιό παχιό!

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραλλαγές και άλλα γάλατα!!!

8 σχόλια:

kostaslogh είπε...

επιτέλους !!!ξεκίνησε το καινούργιο μεγάλο κεφάλαιο του Γαργαντούα,το επίσης αγαπημένο μου,το περί των εναλλακτικών και ιδιαίτερα υγιεινών τροφών!!!
Μου άνοιξες την όρεξη αγαπητέ συνάδελφε με την υπέροχη και μέχρι πρίν λίγες μέρες [κρυφοκοίταζα]άγνωστή μου πρόταση φυτικού γάλατος!Χρόνια τώρα μου λείπει κι εμένα το γάλα που τόσο αγαπάω αλλά τα προβλήματα που μου δημιουργεί το έβγαλαν απ ΄την καθημερινή μου διατροφή.Σ ευχαριστώ από καρδιάς!!

Laplace είπε...

καλημερα φιλε
πολυ καλο,εννοειται πως θα το φτιαξω!!!!

καλο πασχα κ καλη ανασταση φιλε!

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια καλέ μου συνάδελφέ! Μακάρι να μπορέσω να εμβαθύνω περισσότερο σε μια διατροφή πιο υγιεινή από τη συνηθισμένη! Όσα νεότερα ανακαλύψω θα τα παραθέσω όλα!
Άμεσα θα έχουμε συνέχεια για τα γάλατα!!!
Εγώ με τα δημητριακά μου το πρωΐ το τιμάω το αμυγδαλόγαλο!!!
Αλλά έχει και πολλές άλλες χρήσεις!!!
Θα δούμε...

kikop80 είπε...

@ Laplace
Γειά σου φίλε ρομποτάκο!
Είναι εύκολο νόστιμο αν και ελαφρώς διαφορετικό απ' ότι το συνηθισμένο γάλα, αλλά καμία σχέση στην ποιότητα!
Είναι κλάσεις ανώτερο!
Αν σκεφτείς πως το γάλα είναι άριστη πηγή κορεσμένου λίπους αλλά και πως δια μέσου του δεχόμαστε όλη τη ρύπανση του πλανήτη καθώς και ορμόνες φάρμακα και τόσα άλλα (ακόμα και πύον από τους όλο όιδημα μαστούς της αγελάδας από την υπεράντληση) τότε η λύση είναι μία (και ο μπακλαβάς γωνία που λένε) και αυτή δεν είναι άλλη από το φυτικό γαλατάκι!!!

Penelope είπε...

Για να το φτιάξω ως εναλλακτικό του ζωϊκού γάλακτος δεν το βλέπω, φίλε kikop, αλλά για χρήση σε γλυκάκια... μου ακούγεται καλό!
Καλή Ανάσταση και καλή συνέχεια στα νέα δεδομένα που θέσατε στην διατροφή σας.

Εφη είπε...

Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι είναι για άλλες χρήσεις, δεν ήξερα ότι το πίνουμε!
Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου!
Καλή Ανάσταση!

kikop80 είπε...

@ Penelope
Γειά σου Πημελόπη!
Κι όμως μπορει πολύ εύκολα να το αντικαταστήσει! Εμείς το κάναμε πια ρουτίνα, μπήκε στο πρόγραμμά μας!
Αλλά και σαν διατροφική αξία είναι πολύ ανώτερο από το ζωϊκό. Στο λέει κάποιος που μέχρι πριν λίγο έτρωγε τρομερές ποσότητες κρεάτων και τυριών και έπινε τόνους γάλακτος από παιδάκι (ευτυχώς τα τελευταία χρόνια το είχα γυρίσει στο κατσικίσιο όπου το 'βρισκα)!
Δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις!
Καλή ανάσταση με υγεία και αγάπη για 'σένα αλλά και τους δικούς σου!
:-))

kikop80 είπε...

@ Εφη
Γειά σου Έφη!
Ναι, πραγματικά είναι υπέροχο. Το αυθεντικό ή κάποια από τις πολλές παραλλαγές του σίγουρα θα σε ικανοποιήσουν!!!
Καλή Λαμπρή με υγέια και χαρά! Να περάσετε καλά!
:-))