Δώσε βάση στην πενιά!

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

συκομελόψωμο








Ένα ακόμα εκλεκτό κομάτι της μεγάλης συλλογής των αρτοτεχνημάτων παρουσιάζουμε σήμερα στη σελίδα του Γαργαντούα.Βγαλμένο απ τη φαντασία των δημιουργών της υπαίθρου που οργίαζε ομολογουμένως δημιουργώντας μικρά αριστουργήματα συνδιάζοντας τις άμεσα διαθέσιμες πρώτες ύλες που τους πρόσφερε ο μικρόκοσμός τους.Δεν θα ισχυριστώ βέβαια ότι το παρακάτω διεκδικεί πρωτεία και δάφνες ανάμεσα στους αδάμαντες των αρτοπαρασκευασμάτων ,όμως καλύπτει πιστεύω επαρκώς τα ελάχιστα ζητούμενα: είναι νόστιμο- υγιεινό και εύκολο στην παρασκευή του.Είναι και νηστίσιμο .
Προσοχή!!!
η συνύπαρξη στα υλικά παρασκευής του ,του μελιού- του καρυδιού και του ξερού σύκου , καθιστούν την κατανάλωσή του από άτομα ερωτικά υπερδραστήρια μάλλον απαγορευτική ,γιατί μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον τους!!!

ιδού τα υλικά:
300 γρ αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ σύκα ξερά
150 γρ μέλι
100 γρ καρύδια χοντροτριμμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
Μουσική [ μην ξεχνιέμαστε] και πάμε.Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μπώλ με δυό κούπες  ζεστό νερό για μερικές ώρες να μαλακώσουν.Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε και το μέλι ,ανακατεύουμε για να διαλυθεί ,ενώ προσθέτουμε λίγο νερό αν το το έχουν "πιεί" τα σύκα.
Αφού μαλακώσουν βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος , προσθέτουμε τη μαγιά ,τα καρύδια τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε το μίγμα σύκων- μελιού και όσο νερό,  ζεστό πάντα,χρειαστεί για να γίνει μια αραιή ζύμη ανακατεύοντας με το κουτάλι .Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και ξαναανακατεύουμε μέχρι να εσωματωθεί στη ζύμη.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα ,στρόγγυλη ή μακρόστενη, λαδωμένη  ή σε αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
10 λεπτά πρίν το βγάλουμε,απλώνουμε προεραιτικά, με πινέλο  ζαχαρόνερο [3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη διαλυμένη σε 4 κουταλιές νερό]στην πάνω επιφάνεια που έχει ροδίσει.
Το αποτέλεσμα πιθανό να  θυμίζει περισότερο   κέικ παρά ψωμί αλλά πιστέψτε με καθόλου δεν θα σας απογοητεύσει!



*Σε περίπτωση που τα σάκχαρα δράσουν ανασταλτικά στη ζύμωση και δείτε ότι μετά από 2 ώρες δεν έχει φουσκώσει καθόλου ,μην πανικοβάλεστε.Ανακατέψτε 3 κουταλιές αλεύρι με μισό φακελάκι μαγιά,προσθέστε λίγο ζεστό νερό,ανακατέψτε να γίνει παχύρεστη ζύμη και μόλις αρχίσει να σηκώνεται ρίξτε την στο μίγμα,ανακατέψτε να πάει παντού και συνεχίστε τη διαδικασία.

16 σχόλια:

Pansofix είπε...

πρώτη φορά το ακούω...αλλά να σου πω την αλήθεια το ζήλεψα!!!

Εφη είπε...

Γευστικότατο πάντως θα έγινε, είτε είναι ψωμένιο είτε τύπου κέηκ!

eirini katsa είπε...

Πρώτη φορά το βλέπω!!!!
Μια χαρά μου φάνηκε!!!!
100000 like!!!!!!!
:))

Vita είπε...

Υπέροχη πρόταση για τη νηστεία της Μεγαλοβδομάδας! Μπράβο!

manetarius είπε...

Υπάρχει κάτι σε αγριογουρουνόψωμο; Προτιμώ τα αλμυρά! :ΡΡΡ
;)

kikop80 είπε...

Και νόστιμα και υπέροχα και υγιεινά!!!
Αυτές οι συνταγές είναι παγκόσμια κληρονομιά και είναι υπέροχο που μεταφέρθηκαν απότ ους παλιότερους μέσω εσένα στο Γαργαντούλη!
:-)

Περιμένω συνέχειες με αγωνία!
:-)))

kostaslogh είπε...

Pansofix
κι εγώ πρώτη φορά το φτιάχνω και δεν έχεις άδικο που το ζήλεψες,έγινε πολύ καλό και στη γεύση.

kostaslogh είπε...

Έφη
με τις ευλογίες σας πέτυχε,σαν υγρό κέικ τελικά ,πεντανόστιμο ούτως η άλλως.

kostaslogh είπε...

Ειρηνάκι
...κόψε μερικά λάικ,κοκκινίζω!
Σ΄ευχαριστώ!
(φεισμπουκπερπατημένη υποθέτω)

kostaslogh είπε...

Vita
Τα εύσημα από μια άξια καλλιτέχνιδα της μαγειρικής τέχνης βαρύνουν ιδιαίτερα !
Ευχαριστώ.

kostaslogh είπε...

Μανιταράκι
...αν είναι να σταματήσεις να μου το χτυπάς θα στο φτιάξω ,και με άρωμα μέντας...μα τον Τουτάτη!!

kostaslogh είπε...

Kikop
Καλέ μου συνἀδελφε το θεωρώ υποχρέωσή μου και ελάχιστη προσφορά το να περάσουν στοιχεία της παράδοσης στις μελλοντικές κουζίνες!Ομολογώ όμως ότι αυτή η ιδέα δημιουργήθηκε εδώ μέσα, και θεωρώ πως ότι βγαίνει ανήκει και στους τρείς μας!
Περιμένω και εγώ με αγωνία αυτά που έχεις προαναγγείλει,είναι άκρως ενδιαφέροντα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

δεν το ηξερα.φαινεται πολυ καλο!!!!

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

julia είπε...

Yum, yum!! Το έφτιαξα και είναι απίθανο. Μου τα χάλασε λίγο στο φούσκωμα, καθότι είμαι ανυπόμονη χε χε. Θα το ξανακάνω όμως για να διορθώσω το λάθος μου.

kostaslogh είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές,σου εύχομαι να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται!
Καλή Ανάσταση.

kostaslogh είπε...

Julia
χαίρομαι που η πρώτη γνώμη είναι θετική,ως προς τη γεύση τουλάχιστον.Μεταξύ μας και εμένα μ΄έστησε στο φούσκωμα και είναι λάθος μου που δεν το επεσήμανα στην ανάρτηση,το μέλι δρα ανασταλτικά στη ζύμωση και την καθυστερεί λίγο.Καλή επιτυχία τη δεύτερη φορά και ακλή Ανάσταση.