Δώσε βάση στην πενιά!

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΑΜΥΓΔΑΛΟΓΑΛΟ - παραλλαγές

Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με κάποια συμπληρωματικά θέματα που αφορούν το πολύ καλό και θρεπτικό γάλα αμυγδάλου. Καλά, καλά για όσους δεν τους αρέσει θα κεράσουμε μια σοκολάτα αμυγδάλου...γιαμιιιι!!!

Καταρχήν, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ κι εδώ για τα θρεπτικά στοιχεία του αμυγδαλόγαλου αλλά και των αμυγδάλων γενικότερα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλουτίσεις τη γεύση του αμυγδαλόγαλου. Έχω διαβάσει πως μπορείς να προσθέσεις βανίλια (σκόνη, εκχύλισμα ή λοβούς) σταφίδες, μέλι, ζάχαρη, δαμάσκηνα, χουρμάδες, κακάο καθώς και ότι άλλο σκεφτείς και θες να πειραματιστείς. Από τη στιγμή αυτό το φυτικό γάλα ενταχθεί στην καθημερινότητά σου, μπορείς να παίξεις με πολλά υλικά και σε σύντομο διάστημα θα έχεις βγάλει τα συμπεράσματά σου και θα γνωρίζεις ποιους συνδυασμούς προτιμάς ιδιαίτερα.

Τα δικά μου πειράματα μέχρι στιγμής έγιναν με βάση το πηχτό αμυγδαλόγαλο (αναλογίες 2 κούπες των 350ml αμύγδαλα με 3 κούπες 350ml νερό) γιατί μου αρέσει αυτή η πλούσια υφή. Μου θυμίζει περισσότερο το παλιό γάλα...


Προσπάθεια 1η:
Την πρώτη φορά χρησιμοποίησα 6 ξερά δαμάσκηνα γλυκά (όσο πιο γλυκά γίνεται και όχι τα πιο ξινά) ΠΡΟΣΟΧΗ, χωρίς το κουκούτσι!
Το αποτέλεσμα ήταν λίγο ξινούτσικο παρότι τα δαμάσκηνα ήταν γλυκά.

Προσπάθεια 2η:
Συνεχίζω με την ίδια αναλογία αλλά αυτή τη φορά πρόσθεσα 1μεγάλη και ώριμη μπανάνα.
Πάλι όμως δεν με ικανοποίησε το αποτέλεσμα. Είχε μια ελαφρά γεύση μπανάνας αλλά δεν του πήγαινε πολύ. Σίγουρα όμως θα ήταν πολύ ταιριαστό αν φτιάχναμε μιλκσέικ, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Προσπάθεια 3η:
Αυτή τη φορά πρόσθεσα 2 μικρές βανίλιες σκόνη. Το αποτέλεσμα μου άρεσε αρκετά. Έδωσε μια ήπια ευχάριστη γεύση. Σίγουρα αν είχα λοβό θα ήταν υπέροχο, αλλά δεν πειράζει, την άλλη φορά!

Προσπάθεια 4η:
Είπα να κάνω κάτι πιο συμβατικό και έτσι έβανα 6 κουταλιές του γλυκού γεμάτες καστανή ζάχαρη εντελώς ανεπεξέργαστη όπως τη βρίσκω στα καταστήματα fair trade, μια βανίλια και μια πρέζα χοντρό αλάτι.
Γευστικά σχεδόν τέλειο. Πολύ κοντά στο ζωικό γάλα, με μια ελάχιστα γλυκιά επίγευση!
Το άσχημο είναι πως χρησιμοποίησα ζάχαρη. Το θετικό όμως ήταν πως ήταν η καλύτερη ζάχαρη που μπορούσα να βάλω!
Προσεχώς και δοκιμή με σιρόπι αγάυης καθώς και με μελάκι!


Αυτά ήταν τα νεότερα και οι εμπειρίες μου από τους πρώτους πειραματισμούς μου με το γάλα αμυγδάλου. Φαντασία να υπάρχει!




Προσεχώς στον Γαργαντούα...
...μοναδικός συνδυασμός: γάλα αμυγδάλου με φουντούκια!


10 σχόλια:

Pansofix είπε...

καλό πάσχα με υγεία!!!

kikop80 είπε...

@ Panosfix
Καλή ανάσταση Pansofix!
Υγεία και αγάπη και καλήηηη μάσααα!!!
:-))

mara είπε...

Όπως πάντα ενδιαφέροντα όσα γράφονται εδώ μέσα!
Εύχομαι φωτεινή,γιορτινή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

mia maria είπε...

Καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα, με υγεία!

kostaslogh είπε...

Χρόνια πολλά συνάδελφε, πολύ χρήσιμες πληροφορίες ,απαραίτητες πιστεύω για να μπούν και να μείνουν στη διατροφή μας αυτού του είδους οι τροφές που είναι η απάντηση στον διατροφικό αρμαγεδώνα που σαρώνει τη σύγχρονη κοινωνία!

kikop80 είπε...

@ mara
Χριστός ανέστη Μάρα!!! Χρόνια πολλάαα!!!!
:-))

kikop80 είπε...

@ mia maria
Χριστός ανέστη mia maria!!!
Χρόνια πολλάααα!!!!
:-)))

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά συνάδελφεεε!!!
Μου φαίνεται πως είναι καιρός να αλλάζουμε τη διατροφή μας σιγά σιγά!
Ο κλοιός γύρω μας στενεύει και πρέπει αν ισορροπήσουμε λίγο τις επιλογές μας!!!
:-)))

The Dark Chef είπε...

Χρόνια πολλά, έστω και λίγο καθυστερημένα!
Στροφή στην υγιεινή διατροφή βλέπω μετά τα δεκάδες τσουρέκια, χε χε! :)

Πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες πάντως!
Αλήθεια, τη βασική πρώτη ύλη, δηλ. τα αμύγδαλα από που μπορούμε να τα αγοράσουμε, να είναι ελληνικά και καλής ποιότητας?

kikop80 είπε...

@ The Dark Chef
Χρόνια πολλά σκοτεινούλα!!!
Χριστός ανέστη!!!
Ναι, ναι! Στροφή 360 μοιρών! Τι να πω? Μάλλον μπούχτισα με τόσα γλυκά! :-D
Αμύγδαλα καλά, και ελληνικά μάλλον σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα! Εγώ έχω κοντά στο σπίτι μου ένα τέτοιο που έχει ελληνικά. Αλλά φαντάζομαι μπορείς να βρείς σίγουρα όχι σε σουπερ μάρκετ! Πάντως είναι πολύ πιο φτηνό από το γάλα και πιο θρεπτικό!!!