Δώσε βάση στην πενιά!

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ Ή ΠΟΥΡΕΣ

Είναι απίστευτο το συναίσθημα που σε κυριεύει όταν βρίσκεσαι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας, πίσω στα γνωστά λημέρια σου. Είτε αυτά είναι τόπος πραγματικός είτε είναι ψηφιακός.
Πραγματικά νιώθω θαυμάσια που βρήκα λίγο χρόνο μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας να γράψω δυό λογάκια στο Γαργαντούα μας. Μιας καθημερινότητα δύσκολη αλλά απολαυστική ταυτόχρονα μιας και η χαρά που σου δίνει η ανατροφή του μικρού Κικοπάκου (επίσης γνωστού και ως Ντιέγο Μπεμπουλιάνι στην μπλογκόσφαιρα) είναι απέραντη και απαλύνει κάθε κούραση και σκοτούρα.
Μεταξύ μας, εγώ και η manetarius τα 'χουμε βρει λίγο σκούρα με την έλλειψη χρόνου τώρα που τα μικρά μας κάνουν τα πρώτα τους βήματα! Ευτυχώς που ο Κώστας μας βγάζει ασπροπρόσωπους με σημαντικές αναρτήσεις, όπως αυτή για το ψωμί με προζύμι.

Με αφορμή το νέο γαστριμαργικό δρόμο που διαβαίνω τελευταία, θα παρουσιάσω σήμερα μια υπέροχη συνταγή για....
... χορτόσουπα βρεφική και όχι μόνο!!!
Γνωστή σαν χορτόσουπα από τους περισσότερους παιδίατρους με υφή που πλησιάζει σε πουρέ λαχανικών, αποτελεί ένα από τα πρώτα στερεά γεύματα για τα μωρά, αλλά και μια υπέροχη και εύκολη λύση για τους μεγάλους.

Όσον αφορά τη συνταγή για τα βρέφη θα σας παραπέμψω στον παιδίατρό σας για τα υλικά, την ποσότητα και τον τρόπο παρασκευής της χορτόσουπας, συμβουλέυοντάς σας μόνο, από την προσωπική μου πείρα, να χρησιμοποιείτε βιολογικά λαχανικά. Είναι πολύ πιο υγιεινά αλλά και πιο νόστιμα!

Στην εκδοχή για ενήλικες η χορτόσουπα ή πουρές λαχανικών έχει ως εξής:

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (για 2 άτομα)
2 πατάτες,
2 κολοκυθάκια
2 καρότα,
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι,
αλάτι*  και πιπέρι κατά βούληση.

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαχανικά σε κατσαρόλα έως να μαλακώσουν και να τρυπιούνται άνετα με το πειρούνι**.
Στη συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο και πολτοποιούμε.
Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και τρώμε με κουτάλι του γλυκού.

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα υλικά και να φτιάξουμε ποσότητα που θα μας φτάσει για 2 αλλά όχι παραπάνω από 3 ημέρες.
Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα ένα λαχανικό.
Προτείνουμε φασολάκια χλωρά σε ποσότητα 8 τεμάχια ανά άτομο.
Τη δεύτερη εβδομάδα και αφού συνηθίσει το στομαχάκι μας τα προηγούμενα ζαρζαβατικά προσθέτουμε ακόμα ένα λαχανικό. Πχ, μπρόκολο ή κουνουπίδι σε ποσότητα ένα ματσάκι ανά άτομο.
Προσοχή!
Από εδώ και στο εξής προσθέτοντας ένα λαχανικό στη χορτόσουπα θα πρέπει αναλογικά να μειώσουμε την ποσότητα των προηγούμενων αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις μερίδες για δύο άτομα.
Διαφορετικά τα διατηρούμε όπως έχουν βάζουμε και το νέο λαχανικό μας και οι μερίδες γίνονται για 4 άτομα! Τι έκπληξη!
Την 3η εβδομάδα προτείνουμε πράσο, μισό ή ένα ανά άτομο ανάλογα με το μέγεθός του.
Την 4η εβδομάδα προτείνουμε παντζάρι, ένα ανά άτομο!
Την 5η εβδομάδα, κρομμύδι στουμπισμένο!
Ακολούθως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε ορεγόμαστε, λάχανο, παραπούλια, γλυκοπατάτα, μπιζέλια, κολοκύθα κλπ κλπ.
Έτσι καταλήγουμε να έχει συνηθίσει το στομαχάκι μας και το αντεράκι μας πολλά διαφορετικά λαχανικά!
Προσοχή αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε δυσανεξία αφαιρούμε το συστατικό που προφανώς προκάλεσε το πρόβλημα και συνεχίζουμε με άλλο.
Στη φωτογραφία βλέπουμε  το βράσιμο των λαχανικών στην κατσαρόλα και το τελικό αποτέλεσμα, μία απολαυστική χορτόσουπα-πουρέ με πατάτα, καρότο και κολοκυθάκι.






* Προσοχή, τα κοινά αλάτια του εμπορίου έχουν ενισχυτικά γεύσης και τα αποφεύγουμε.
**Τελευταία έμαθα πως το «πειρούνι» για παράδειγμα, γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

4 σχόλια:

kostaslogh είπε...

είπαμε κυρίες και κύριοι:
το παρόν ιστολόγιο δεν είναι ( θα ήταν αποτυχία αν ήταν) ένα ακόμα ιστολόγιο στείρας καταγραφής συνταγών,όπως τα εκατοντάδες που αρμενίζουν στο διαδίκτυο!
Η σημαντικότερη προσφορά του είναι το περί την συνταγή αλλά και η ιδιαιτερότητα που τη χαρακτηρίζει πάντα.
Ιδού λοιπόν μια συνταγή ανοιχτού κώδικα με δεδομένο και τον ρυθμό της προόδου δόμησης απ ΄τον ικανότατο συνάδελφο!
Εύγε συνάδελφε για τη σκέψη αλλά και για την προσπάθεια στήριξης του μαγαζιού με τα τόσα που σε τρέχουν!
Τα φιλιά μου στην αυτού μεγαλειότητα Δον Ντιέγκο!

Skouliki είπε...

αγαπημενα λαχανικα ..βασικα τα τρωω οπως θες σουοα , ωμα , ξυπνια κοιμισμενη
λατρευω ...και επισης αν βαριεμαι να εχω 2 πιατα βαζω και φρουτα μεσα και τα τρωω ολα μαζι !!

κανω λαχανοφρουτοσαλατα

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Αγαπητέ Κώστα, ο Δον Ντιέγο σας στέλνει τις ευχαριστίες του και υπόχεται πως δεν θα σας ξεχάσει όταν έρθει η ώρα και αναλάβει τα αρχινονικά του καθήκοντα!
Όσο για την χορτόσουπα ή πουρέ, ένα έχω να πω, είναι χορταστικότατη!
Ένα πιατάκι (σχετικά μεσαίου μεγέθους) που τίμησα το μεσημέρο απόγευμα, με κρατάει μέχρι τώρα χωρίς να μεσολαβήσει τίποτε άλλο εκτός μιας σοκοφρέτας και ενός ημίδιπλου ελληνικού καφέ!

Θα προσπαθήσω να επανέλθω με ένα δεύτερο μέρος στο οποία θα εμβαθύνω με περισσότερο εξιδικευμένες προσθήκες!!!

Για την ώρα έχεις την καλησπέρα μας!

kikop80 είπε...

@ Skouliki

Λαχανοφρουτοσαλατα λοιπόν ε???

Δεν θα ψάξω την ετοιμολογία της λέξης τώρα, αλλά τεχνικά θα σε στηρίξω αν σκεφτείς πως και η ντομάτα (ή τομάτα) ενήκει στα φρούτα!!!!
Φρούτο με κρεμυδι, πιπερίτσα, ελιές και φέεεεεταααα!!!!

:-))))