Δώσε βάση στην πενιά!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ


Τα μπισκότα και ιδιαίτερα τα Cookies με τα κομματάκια σοκολάτας αποτέλεσαν ιδιαίτερη αδυναμία μου για μια συγκεκριμένη περίοδο αρκετά μεγάλη στο παρελθόν.
Κατά περιόδους έχω τέτοια κολλήματα με γλυκά, φαγητά κλπ. Μόλις μου περάσει η τρέλα, μεταπηδάω στην επόμενη εμμονή μου!
Πολλά χρόνια αργότερα ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω να παρασκευάζω τα δικά μου μπισκοτάκια, σπιτικά, νόστιμα και πιο υγιεινά από τα αγοραστά!
Σε πρώτη φάση βρήκα μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με εξαιρετικό αποτέλεσμα, γευστικό αλλά και εμφανίσιμο!
Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, το γοργόν και χάριν έχει!

Θα χρειαστούμε:
2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3/4 του κουταλιού του γλυκού μαγειρική σόδα,
1/3 του κουταλιού του γλυκού αλάτι,
1/2 φλιτζανιού μαργαρίνη,
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή κατά προτίμηση,
2 αυγά (χωρίς τα τσόφλια),
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια (δηλ. 1-2 τεμάχια μικρή βανίλια, ξέρετε αυτή που είναι απομίμηση της αληθινής που στους καιρούς μας κάνει καλά τη δουλειά της),
καμιά 300ρια γραμμάρια σταγόνες κουβερτούρας.

Τι κάνουμε στη συνέχεια?

Βάζουμε  σε ένα μπρίκι τη μαργαρίνη, που αν θέλουμε μπορεί να αντικατασταθεί με βουτυράκι, να ζεσταίνεται, αλλά προσοχή να μην κάψει!
Σε ένα μπολ ρίχνουμε αλεύρι, σόδα και αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη όταν ζεσταθεί και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι γρήγορα να αφρατέψουν. Αν έχουμε στην κουζίνα μας αυγογδάρτη (αυτό το σύρμα το μεγάλο) ακόμα καλύτερα. Αν είμαστε και μερακλήδες τα χτυπάμε στο μίξερ!
Προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζουμε το χτύπημα  και μετά από λίγο ρίχνουμε και τη βανίλια.
Αν, λέω αν, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μερακλοσύνη (κλίνεται κατά το αβροφροσύνη) ρίχνουμε πρώτα στο μείγμα τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όσο γίνεται η ζάχαρη.Ενώνουμε με το αλεύρι και τα άλλα υλικά. Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα που την προσθέτουμε στα υπόλοιπα ανακατεύοντας απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Τέλος ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Αν δεν έχουμε δεν πειράζει. Οποιαδήποτε σοκολάτα αλλά μαύρη (υγείας) κατά προτίμηση μπορούμε να τη κόψουμε σε μικρά κομματάκια και αυτά θα κάνουν τη δουλειά τους.



Το μείγμα μας!

Προσωπικά μου αρέσει υπερβολικά η σοκολάτα, οπότε προσθέτω στο μείγμα (εκεί πριν τη μαρέγκα) 2-3 κουταλιές κακάο! Αυτό έκανα και στη συνταγή αυτή!
Επίσης αν θέλετε χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στο ένα βάζετε κακάο και στο άλλο όχι. Στη συνέχεια τα ενώνετε και ανακατεύετε ελάχιστα μέχρι να δημιουργηθούν ανοιχτές και πιο σκούρες γραμμώσεις.
Γενικά, η ζύμη μας είναι αρκετά ρευστή, αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου. Τουναντίον όταν απλώσουμε τις μικρές μας κουταλιές στη λαδόκολλα θα απλώσει και στο φούρνο όσο ψήνεται θα απλώσει και τα μπισκότα μας θα γίνουν σχεδόν κυκλικά!

Έτσι με ένα κουταλάκι του γλυκού ή της σούπας αν θέλουμε να φτιάξουμε μπισκότα γίγαντες, παίρνουμε ζύμη και τη ρίχνουμε σε ταψάκι στο οποίο πριν έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αραιά σχετικά μεταξύ τους γιατί όπως είπαμε απλώνουν.

Tip:
Η λαδόκολλα γλιστράει. Γι' αυτό στις τέσσερις γωνίες του ταψιού βάζουμε ελάχιστη ζύμη που λειτουργεί σαν κόλα και σταθεροποιεί το χαρτί!

Μια κουταλιά μίγματος για κάθε μπισκότο στη λαδόκολλα!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στον αέρα για 10-20 λεπτά, ανάλογα πως αποδίδει η συσκευή και το γούστο σας!


Μέσα απ' το τζαμάκι του φούρνου...


Όταν τα βγάλετε, μην τρομάξετε που ακόμα είναι μαλακά. Μόλις κρυώσουν σκληραίνουν και γίνονται τραγανά και απολαυστικά!

Ουπς, κάποια εξαφανίστηκαν...


Ότι πρέπει για τον καφέ, για το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ, όλες τις μέρες και εποχές του χρόνου!!!!



Η ανάρτηση αυτή είχε σχεδόν ετοιμαστεί πριν τη γέννηση του μικρού κικοπάκου Ντιέγο, αλλά τώρα μόλις κατάφερα να την βγάλω στην επιφάνεια! Ευτυχώς είναι συνταγή που δεν μπαγιατεύει!!!

8 σχόλια:

Skouliki είπε...

δεν τρωω γλυκα !!! παχαινουν
αλλα ..αν τα φτιαχνεις μονος σου το ρυθμιζεις αυτο μιαμ !

kikop80 είπε...

@ skouliki
Ξέρω ξέρω.. είσαι των λαχανικών, αλλά και των φρούτων φαντάζομαι...σκουλικάκι γαρ...
Πραγματικά μπορείς να τα κάνεις άγλυκα και να τα βουτάς στον ζεστό καφέ πχ!
Καφέ πίνεις ή ούτε?
:-)

kostaslogh είπε...

Πλήρης!όπως ακριβώς θα περίμενε κάποιος μια συνταγή από έναν εραστή της γεύσης που η ακρίβεια στην παρουσίαση μιας συνταγής, είναι το ελάχιστο!Ομολογώ ότι είναι κάτι που δεν δοκίμασα ποτέ να φτιάξω αλλά σίγουρα θα είναι η επόμενη γλυκιά εμπειρία μου.
..να προσθέσω στην εύστοχη παρατήρηση για τα αυγά "χωρίς τα τσόφλια" το "για την ώρα"!

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Αγαπητέ συνάδελφε, σε ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια! Να δοκιμάσετε τη συνταγή, την ακολουθέι η φράση: "Κανείς δεν τρώει μόνο ένα"!!!
:-)
Όσο για τα αυγά, είναι κρίμα να τα χαραμίσουμε για άλλες χρήσεις σε καιρούς που πιθανότατα θα μας λείψουν. Προτιμιτέα καδρόνια, κοτρώνες και οι κολοκυθοκεφτέδες της πεθεράς μου που όσο και να προσπαθεί δεν τους πετυχαίνει ποτέ η καημένη!!
:-D

Pansofix είπε...

μου θυμιζουν τα δικα μου και με πιανει μια λιγουριτσα να ειχα λιγα τωρα θα τα εξαφανιζα

KANTHAR0S είπε...

Όπως λέει και η Πανσοφίξ κι εμένα μου θυμίζουν αυτά που έφτιαχνα με την καλή μου. Είναι ολόιδια. Μόλις τα είδα το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι αυτό. Μετά μου ήρθε η φοβερή γεύση.

Καλό ξημέρωμα.

kikop80 είπε...

@ Pansofix
Καλημέρα Pansofix!!!
Δε φτουράνε καθόλου!!! Αμέσως τελειώνουν και είναι κρίμα!!!
:-)

kikop80 είπε...

@ KANTHAR0S
Και είναι τέλεια!!!
Αλλά πόσα να φτιάξεις, αυτό είναι το ερώτημα! Διπλασιάζω και τριπαλασιάζω τα υλικά (μέχρι εκεί έχω φάσει) αλλά πάλι σώνονται!
Κανείς δεν μπορέι να φάει μόνο ένα!
:-))

Καλημέραα!