Δώσε βάση στην πενιά!

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟΥ Νο 3: ΜΑΣΤΡΟΝΙΚΟΛΑΣ

Μετά από αρκετή μελέτη του θέματος γαλακτομπούρεκο, ανακάλυψα έναν παλιό χάρτη καταχωνιασμένο σε ένα αραχνιασμένο και σκονισμένο σεντούκι κάπου ανάμεσα σε πολλά παλιά κειμήλια κάτω βαθειά σε ένα μπουντρούμι... Που?
Σε έναν μισογκρεμισμένο μεσαιωνικό πύργο στην καρδιά των Καρπαθίων!
Ναι!
Ακολουθώντας προσεκτικά τα ίχνη που ανακάλυπτα μετά από το συνδυασμό των γευστικών στοιχείων έφτασα μετά από μεγάλη περιπλάνηση στο συγκεκριμένο σεντούκι!
Η αλήθεια ήταν πως δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα μου έπαιρνε τόσο χρόνο για αν φτάσω στην πηγή της πληροφορίας! Μου πήρε κοντά δυο μήνες, αφού έχω να γράψω σχεδόν από τις γιορτές με εξαίρεση μια μικρή ανάρτηση στο ενδιάμεσο που έστειλα δι' αλληλογραφίας.
Συνδέοντας, λοιπόν, τα κομμάτια του παζλ έφτασα στον Πειραιά σε ένα ζαχαροπλαστείο που υπήρχε από πολύ παλιά όταν ήταν γαλακτοπωλείο με τα γαλατάκια του και τα γιαουρτάκια του και έσπευδαν όσοι το γνώριζαν για να πάρουν γαλακτοκομικά και γαλακτομπουρεκάκι!
Μιλάω για το ζαχαροπλαστείο του Μαστρονικόλα στην Καραολή και Δημητρίου (κάθετη της Γρηγορίου Λαμπράκη), το οποίο βέβαια καμία σχέση με την παλιά εικόνα που μου περιέγραψαν κάποιοι παλιοί, καθώς είναι πια ένα σύγχρονο κατάστημα!

Το πακέτο ενίσχυσης μικρομεσαίων ερευνητών!

Παρκάραμε δύσκολα και με μεγάλη τύχη στην περιοχή (έπαιξα και ένα τζόκερ μετά) και πήραμε τα πακετάκια μας στα γρήγορα!
Βουρ στο σπίτι για δοκιμή και φωτογραφίες!

Στο ψητό λοιπόν!
Το συγκεκριμένο γαλακτομπούρεκο αποτελεί το θρίαμβο της κρέμας επί του φύλλου!
Παχιά, πυκνή, στητή και γευστικότατη υπερισχύει γευστικά του παρ' όλα αυτά αρκετά σιροπιαστού και μαλακούτσικου φύλλου!
Λόγω αυτής της πληθωρικής κρέμας το ύψος του γλυκού είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανταγωνιστών του. Επισημαίνω όμως την απουσία πορτοκαλιού, ξύσματος ή χυμού.
Ο αριθμός των φύλλων του περίπου ίδιος με εκείνου από το Κοσμικόν και που αναφέρω σαν μέτρο σύγκρισης.
Το σιρόπι μου άφησε μια ελαφριά πικράδα σαν επίγευση αλλά δεν επηρεάζει τόσο τη συνολική εικόνα του γλυκού.
Η βαθμολογία που του δίνω είναι.... 7/10!
Ένα γλυκό που θα ξελογιάσει τον λάτρη της σιμιγδαλένιας κρέμας!

 Δυστυχώς η στη φωτογραφία αδικείται καθώς το διέλυσα λίγο κατά τη μεταφορά στο πιάτο.

Διατίθεται σε παραλληλόγραμμα και όχι κυκλικά ταψάκια, όπως και σε τεμάχια!

17 σχόλια:

Pansofix είπε...

το γαλακτομπουρεκο ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα, οταν το παιρνω ετοιμο μου αρεσει απο το ζαχαροπλαστειο σκοσμικο στον αγιο νικολαο αλλα κυριως το φτιαχνω...αυτο το ζαχαροπλαστειο δεν το ξερω αλλα θα το εχω στα υπ οψιν γιατι οντως φαινεται λαχταριστο!!!

manetarius είπε...

ΚΟΛΑΣΗ!!!!

αααχ... αναπολώ τις εποχές που ήμουν έγκυος! ...τώρα, μας έχει φάει η δίαιτα.. που κάνω χωρίς να το θέλω... απλώς δεν προλαβαίνω να φάω. Από το πρωί είμαι με 1 μπανάνα και μια καριόκα!
Τώρα που το ανέφερα... να κάνουμε και καμιά έρευνα για καριόκες!

:))

kikop80 είπε...

@ Pansofix
Καλησπέρα πανσοφε Πανσοφίξ!
Πες μου όμως, πορτοκάλι βάζεις?
Ρωτάω γιατί κατά τη ταπεινή μου γευστική προτίμιση χάνει πολύ αν δεν έχεΙ λίγο πορτοκαλάκι ή λεμονάκι σαν χυμό ή σαν ξύσμα.
Τι λες?

kikop80 είπε...

@ manetarius
Έτσι!
Εσύ να μου δίνεις θάρρος!
Έχουν μείνει λιγότερο από 1,5 μήνας πια...
Οι απολαύσεις θα τελειώσουν και θα αρχίσουν οι φρουτρόκρεμες!
Φυσικά με μπισκότα μιράντα...

Κλαψ!

Πάντως να κάνουμε και για καριόκες!
Την πρώτη κριτική την έκανε ο Κώστας!

Φιλιά στο μικρό Τρότσκι!!
:-)))

kostaslogh είπε...

Χαίρεσθεεεεεεε !!!!αγαπημένοι μου συνάδελφοι!!!
Κατ ΄αρχήν συγχωρήστε μου την μακρόχρονη απουσία,καταλάβετε (πληζ) την κατάστασή μου,καθώς το ξέρετε καλύτερα από μένα ότι η ενασχόληση με τα θέματα που πραγματεύεται το παρόν ιστολόγιο(στο οποίο έχω την τιμή να αρθρογαφώ) απαιτεί πρωτίστως καλή ψυχική διάθεση ,την οποία απώλεσα τον τελευταίο 1,5 μήνα ,καθ΄ότι απέμεινα σαν την καλαμιά στον κάμπο .εκτεθειμένος στις λαίλαπες της σπιτικής λάτρας !!!
Υπόσχομαι ότι με την αποκατάσταση της προσωπικής μου ηρεμίας θα επανέλθω λάβρος στα "καθήκοντά" μου!
Πληρέστατη η παρουσίασή σας αγαπητέ μου συνάδελφε,θα συμφωνήσω ότι η απουσία αρώματος και δη αυτού, του πορτοκαλιού,είναι απαράδεκτη και για τις δικές μου προτιμήσεις!
Κατά τα άλλα το βρίσκω τουλάχιστον εντυπωσιακό !
Τις καλύτερες ευχές μου για το αναμενόμενο!

solomantzaros είπε...

Aγαπητοί!
Ελάτε μια βολτα ως το Ρέθυμνο και θα πάθετε πλάκα με τα γαλακτομπούρεκα!
Το φρέσκο ντόπιο γάλα είναι δεδομένο σε όλα τα ζαχαροπλαστεία
Καταπληκτικότερο γαλακτομπούρεκο όμως έχουν:
ο "Κρονος",
ο Σκαρτσιλάκης (ζαχαροπλαστείο Μόνα Λίζα) και ο
Λαγκουβάρδος
Ο τελευταίος έχει μια πατέντα σε πήλινο στρογγυλο "ταψάκι" που στον πάτο, το γαλακτομπούρεκο δεν έχει φύλλο!!! Αγοράζεις το πήλινο ολόκληρο (αν προλάβεις βέβαια)
Επίσης το γαλακτομπούρεκο είναι φοβερός ... "μεζές" (συνοδεία κατα το κοσμικότερον) της ρακής.
Γι΄ αυτό σας λέω:
Ελάτε στο Ρέθυμνο.
Θα φάτε καλά!

solomantzaros είπε...

Aγαπητοί!
Ελάτε μια βολτα ως το Ρέθυμνο και θα πάθετε πλάκα με τα γαλακτομπούρεκα!
Το φρέσκο ντόπιο γάλα είναι δεδομένο σε όλα τα ζαχαροπλαστεία
Καταπληκτικότερο γαλακτομπούρεκο όμως έχουν:
ο "Κρονος",
ο Σκαρτσιλάκης (ζαχαροπλαστείο Μόνα Λίζα) και ο
Λαγκουβάρδος
Ο τελευταίος έχει μια πατέντα σε πήλινο στρογγυλο "ταψάκι" που στον πάτο, το γαλακτομπούρεκο δεν έχει φύλλο!!! Αγοράζεις το πήλινο ολόκληρο (αν προλάβεις βέβαια)
Επίσης το γαλακτομπούρεκο είναι φοβερός ... "μεζές" (συνοδεία κατα το κοσμικότερον) της ρακής.
Γι΄ αυτό σας λέω:
Ελάτε στο Ρέθυμνο.
Θα φάτε καλά!

solomantzaros είπε...

Aγαπητοί!
Ελάτε μια βολτα ως το Ρέθυμνο και θα πάθετε πλάκα με τα γαλακτομπούρεκα!
Το φρέσκο ντόπιο γάλα είναι δεδομένο σε όλα τα ζαχαροπλαστεία
Καταπληκτικότερο γαλακτομπούρεκο όμως έχουν:
ο "Κρονος",
ο Σκαρτσιλάκης (ζαχαροπλαστείο Μόνα Λίζα) και ο
Λαγκουβάρδος
Ο τελευταίος έχει μια πατέντα σε πήλινο στρογγυλο "ταψάκι" που στον πάτο, το γαλακτομπούρεκο δεν έχει φύλλο!!! Αγοράζεις το πήλινο ολόκληρο (αν προλάβεις βέβαια)
Επίσης το γαλακτομπούρεκο είναι φοβερός ... "μεζές" (συνοδεία κατα το κοσμικότερον) της ρακής.
Γι΄ αυτό σας λέω:
Ελάτε στο Ρέθυμνο.
Θα φάτε καλά!

Pansofix είπε...

@ γαργαντουα περνα μια βολτα απο εδω και θα βρεις τη συνταγη πριν μια βδομαδα την ανεβασα!!!

dhmhtra είπε...

Καλησπέρα από τα Γρεβενά...την πόλη των Μανιταριών!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη σου στο blog μου και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Θα τα ξαναπούμε.

Skouliki είπε...

παιδια μπορειτε να με βρισετε δεν τρωω γλυκα και πιο πολυ τα μελομενα
τραγικο ε?

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Κώστα μου συμφωνώ και όπως έχουμε ξαναπεί, πρώτα πρώτα η έξω ζωή και μετά η εδώ μέσα, η οποία όντως είναι αποτέλεσμα ηρεμίας στην εξωτερική!
:-))

Αναμένωμεν με τη σαλιάρα μας δεμένη γύρω από το λαιμό!!!
:-))

kikop80 είπε...

@ solomantzaros
Καλώς όρισες στην πειναλέα παρέα!
Μα τί είπες τώρα???
Χωρίς φύλλο στον πάτω μόνο με καμένη την κρέμα, όπως φαντάζομαι???
Απίστευτη διασκευή έτσι?
Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο!
Τι μας κάνεις τώρα...
Κόλαση!

Αλλά και με ρακή ε?
Δεν ακούγεται άσχημος συνδιασμός!

Την καλησπέρα μου!
:-))

kikop80 είπε...

@ Pansofix
Pansofix, έρχομαι σε λίγο!

kikop80 είπε...

@ dhmhtra
Αα!
Θα λές για τον Κώστα!
Καλώς όρισες και στη δική μας γωνιά!!
:-))

kikop80 είπε...

@ Skouliki
Ου να μου χαθείς, δε ντρέπεσαι skouliki pράμα να μη σ' αρέσουν τα γλυκά!
Ξού!
Να πάς σε άλλη ανάρτηση, παραπάνω, που λέει γι' αλμυρά!

ΆΚου να δείς φίλε μου , συγχήστηκα!


:-DDD

και στα ελληνικά:

¨-ΔΔΔ

Theogr ο κηπουρός είπε...

Το must είναι με ¨φύλλο¨ κανταΐφι από πάνω. Έχω ένα στο ψυγείο τώρα και το τσακίζω.