Δώσε βάση στην πενιά!

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Μπακλαβάς Πηλίου




Φίλοι μου
η ζαχαροπλαστική,αυτή η θεά ,μπορεί η λατρεία που συγκεντρώνει απ όλους μας να φτάνει σε ύψη δυσθεώρητα,δεν έπαψε ποτέ να κλίνει το γόνυ με ευλάβεια μπροστά στην ιερή μας παραδοσιακή  ζαχαροπλαστική,ναυαρχίδα της οποίας αναμφισβήτητα αποτελεί ο μπακλαβάς.
Για χάρη του πρόσφατα διεξήχθη και νέος Τρωικός πόλεμος με μήλο της έριδος την εθνικότητά του και την κατοχύρωσή της διεθνώς,με νικηφόρα και πάλι έκβαση για τους Δαναούς.Άποψή μου είναι ότι οι γείτονες μάλλον αδικούνται καθώς έχουν πολλά χρόνια τώρα τοποθετήσει  το μπακλαβά εκεί που του αξίζει:στην κορυφή της διαφημιστικής για τον τουρισμό τους εκστρατείας αλλά και της εν γένει εθνικής τους κουλτούρας θα τολμούσα να πω.
Εγκαινιάζοντας την ουσιαστική παρουσία μου στον Γαργαντούα
θα σας παραδώσω  την παραδοσιακή συνταγή της γενέτειράς μου όπου ο μπακλαβάς τιμάται δεόντως,συνοδεύοντας τις μεγάλες γιορτές  και τις επίσημες ντόπιες κοινωνικές δραστηριότητες.Είναι το επίσημο γαμήλιο γλυκό και αποτελεί  απαραίτητο στοιχείο της τελετουργίας . Πάρτε μολύβι και χαρτί λοιπόν:
...μολύβι και χαρτί είπα,όχι copy - paste,λίγο σεβασμό παρακαλώ στην παράδοση!
Τα υλικά(γέμιση)για 1 κιλό φύλλο κρούστας :




350 γραμάργια (μονάδα μέτρησης Παρλιάρου,μέχρι να βρούμε δικό μας)καρύδια τριμμένα  στο μέγεθος ψιλής φακής.
170 γραμάργια αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα λίγο ψιλότερα απ ΄τα καρύδια.
80 γραμάργια στραγάλια μαλακά τριμμένα σχεδόν τελείως(σκόνη)
100 γραμάργια φρυγανιά τριμμένη
1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
150 γραμάργια ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

 εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
και ζάχαρη για τα φύλλα

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
χυμός από 1 λεμόνι
χυμός από ένα πορτοκάλι
φλούδα από μισό πορτοκάλι
ένα κομάτι κανέλα
μερικά γαρύφαλλα

Επιλέγουμε ταψί κοντά στις διαστάσεις του φύλλου,αν δεν ταιριάζουν τα κόβουμε με "ροδάκι"
όλα μαζί στις επιθυμητές διαστάσεις.
Λαδώνουμε το ταψί (χρησιμοποιούμε πλατύ πινέλο και για τα φύλλα μετά) κάνουμε το σταυρό μας (οι χριστιανοί ,οι υπόλοιποι όπου γουστάρετε)κι αρχίζουμε:
Απλώνουμε πρώτα δυό φύλλα που τα λαδώνουμε κι από πάνω άλλα δύο στεγνά με ζάχαρι πάνω τους(δυό τρεις μικρές πρέζες ,όχι πολύ),από δω και πάνω συνεχίζουμε ως εξής:φύλλο γέμιση-φύλλο λάδι,φύλλο γέμιση-φύλλο ζάχαρη .Συνεχίζουμε την εναλλαγή αυτή αφήνοντας για το τέλος τέσσερα φύλλα που θα έχουν με τη σειρά τα δύο ζάχαρη και τα δύο τελευταία λάδι.
Αν φτάσατε ως εδώ έχετε κάνει περίπου τη μισή δουλειά,γιατί όλη η τέχνη στον μπακλαβά είναι το κόψιμο.Επιλέξτε ένα λεπτό αλλά πολύ κοφτερό μαχαίρι(να σκίζει τρίχα) επειδή δεν πρέπει να "πατηθεί"στο κόψιμο,και κόβετε όπως βλέπετε στην εικόνα,προσπαθώντας όσο το δυνατόν να μήν κόψετε τα κάτω φύλλα,(μυστικό για να κρατάει το σιρόπι ,έ ρε  τύχη βουνό που την έχετε).
Ύστερα καρφώνουμε από ένα έως τρία  γαρύφαλλα σε κάθε κομμάτι (βοηθάει να κρατιούνται φύ λλα,πράγμα δύσκολο λόγω σχήματος).




Ραντίζουμε λίγο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.




Αφού κρυώσει,τον σιροπιάζουμε με το σιρόπι που ετοιμάζουμε ως εξής:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό τους χυμούς και τη φλούδα για 5 λεπτά,προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βράζουμε άλλα 7 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!
 κι αν δεν πετύχει,και μόνο που θα μυρίσει γιορτές το σπίτι (γιατί αυτό είναι το άρωμά τους) αρκεί.
...και νάτος έτοιμος σιροπιασμένος


Ο ανωτέρω δημιουργήθηκε χτές.


12 σχόλια:

manetarius είπε...

Αίσχος!!!

...και που θα βρω τώρα μπακλαβά... που ήμουν έτοιμη για ύπνο; φτου!

(και μου το έχει πει ο Λου... να μην περνάω βραδιάτικα από τον Γαργαντούα...εγώ εκεί!)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Aχχχχ.............
:-)
Καλοφάγβτος

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

wilma είπε...

Ωραίες δουλειές μου ανοίγετε μέσα στα Χριστούγεννα. Θα φτιάξω μπακλαβά και θα γίνω 750 κιλά.

Λοιπόν έχω να σας πω το εξής: Χάρη στο blog ήμουν super ενημερωμένη και όταν βρέθηκα σε φιλικό σπίτι προ ημερών ΕΦΑΓΑ ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑ (εβαλα σωστά τα πα?).
Πολύ ωραίες και πολύ σοκολατένιες, έχω να καταθέσω.
Ερωτεύτηκα όμως σφόδρα και το σαραγλί του ιδίου.
Ευχαριστώ! ευχαριστώ που με κάνατε ειδήμονα σε χρόνο dt!

eirini katsa είπε...

Καλημέρα kikop!
Αχ....τον έχω φάει αυτόν τον μπακλαβά...πεντανόστιμος!
Τι μας κάνεις βρε αθεόφοβε!
Τι να πω...πεντανόστιμα Χριστούγεννα να έχεις!
;)
Kαλοφάγωτος!

kostaslogh είπε...

Μανιταράκι
άμα σε παρηγορεί λίγο,, έχει μείνει το ένα τρίτο πιά...
...δεν φταίω που είμαστε μακρυά,κάποια στιγμή όμως θα πάρεις την εδίκησή σου!

kostaslogh είπε...

Γλαρένια
έπιασε η ευχἠ σου!
φιλί ...σιροπιασμένο

kostaslogh είπε...

Wilma
ρίγη συγκίνησης με διατρέχουν διαπιστώνοντας ότι τα γραφόμενά μας πιάνουν τόπο!Η αποφασιστικότητα και η αυταπάρνηση που δείχνετε για τα ιδανικά μας με εκπλήσσει ευχάριστα!
Σας εύχομαι τα νοστιμότερα!

kostaslogh είπε...

Ειρήνη
επιτρέψτε μου να απαντήσω εγώ ως ο συγγραφέας της συνταγής και δημιουργός
του μπακλαβά.
Χαίρομαι που τον έχετε δοκιμάσει,η μαρτυρία σας ενισχύει σαφώς την επιλογή μου και σας ευχαριστώ!
Σας εύχομαι μια εξ ίσου νόστιμη χρονιά.

Thalassenia είπε...

Καλή Χρονιά γλυκιά και γεμάτη σαν τη γεύση του μπακλαβά.
Δες και μια παραλλαγή στην @υλή μου.
Χρόνια Πολλά με υγεία.

kostaslogh είπε...

Θαλασσένια
καλή χρονιά να έχεις ,που θα την έχεις ,δεν σε φοβάμαι εσένα , έχεις γερές βάσεις!
άνθρωπος μάστορας (και δεν υπερβάλλω)
τα βγάζει πέρα !

wilma είπε...

Καλή χρονιά σε όλους σας!
χρόνια πολλά
χαρούμενη χρυσή πρωτοχρονιά!
...
...


...
Θα φάμε τίποτις?

kostaslogh είπε...

Καλή σου χρονιά Wilma και πεντανόστιμη!
θα φάμε..οσονούπω!