Αν και καταλληλότερος για αυτή την έρευνα είναι ο συνεργάτης πιά Κώστας (ΚώσταΚώστα που λέει και η γιαγιά στους ΑΜΑΝ) aka kostslogh, θα επιχειρήσω να εγκαινιάσω τον τομέα ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ!
Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές εκδοχές, παραλλαγές ή διασκευές. Πολλοί νότιότεροι αστειέυονται με το θέμα μπουγάτσα, αλλά παρ' όλα αυτά δεν πάυει να είναι εξαιρετικό έδεσμα με οποιαδήποτε γέμιση!
Γνωρίστηκα από πολύ μικρός με τη μπουγάτσα, αν και μόνο με την κλασική που σερβίρουμε εδώ κάτω, αυτή με κρέμα σε σχήμα παραλληλόγραμμο που την κόβουν στη μέση και την πασπαλίζουν με άχνη και κανέλα στο εσωτερικό.
Θυμάμαι, όταν ανεβαίναμε στο κέντρο μικρός με τους δικούς μου, κάτι Σάββατα για ψώνια, με πηγαίνανε σε ένα μαγαζάκι που βρισκόταν κοντά στην γωνία Ερμού και Αιόλου όχι προς Μητροπόλεως, απ' την άλλη στ' αριστερά όπως ανεβαίνουμε προς Ομόνοια.
Εκεί μια κυρία πάντα με πρόσεχε και μου έδινε μια παχιά παχιά με μπόλικη ζάχαρη και κανελίτσα.
Θυμάμαι πόσο μ' άρεσε να φτάνω στα τελευταία κάτω κάτω κομμάτια στα οποία είχε πέσει όλη η ζάχαρη!!!
Φυσικά δε με έφτανε μόνο μία και γινότανε μεγάλος σαματάς επειδή δεν μου έπαιρναν δεύτερη και μεγάλο μούτρωμα από μέρους μου!!!
Στη συνέχεια στην εφηβεία ήρθα σε επαφή με τα γνωστά κυκλώματα ψιλοκομμένης μπουγάτσας στον Πειραιά ξεκινώντας από τα κακόφημα μπουγατσάδικα πίσω από το σταθμό του τρένου.
Μετά τη γνωριμία με τον πειραϊκό υπόκοσμο της μπουγάτσας -με κρέμα- πάντα, η χάρη μου έφτασε στο ακριτικό Διδυμότειχο.
Εκεί γνώρισα μιαν άλλη ανατολίτικη θα την έλεγα απόλαυση σε ένα από τα γαλατάδικα κοντα στο τζαμί. Η τεμαχισμένη μπουγάτσα κρέμας, τυριού, με σπανάκι ή κιμά ήταν το κάτι άλλο!
Από τότε πέρασα σε άλλη ερωτική διάσταση με τη μπουγάτσα, που διακόπηκε βάναυσα μια νύχτα όταν κατεβαίνοντας την εθνική προς Πειραιά, στάθηκα σε ένα διανυκτερεύον μαγαζί πριν την Καβάλας (Λεωφ.Αθηνών). Η δυσάρεστη θέση που με έφερε εκείνο το σχεδόν παγωμένο κομμάτι την επόμενη μέρα με κράτησε για άρκετό διάστημα μακριά της...
Και φτάνουμε στο 2009 και στην Έρευνα Μπουγάτσας του Γαργαντούα!
Ξεκινάω με μπουγάτσα από του Χατζή (που εκτός από Θεσσαλονίκη υπάρχει και..) στο Σύνταγμα (βλέπε χάρτη του μπλογκ).
Το κουτί
Η αρχή
Μια εντυπωσιακή φωτογραφία πριν την εκτέλεση
Αρκετά καλή μπουγάτσα με κρέμα, τραγανό και μπόλικο φύλλο ισορροπημένη αναλογία γλυκήτητας και κανέλας.
Καλός τεμαχισμός (σε 9 κομματάκια)
Μέγεθος, προς μεγάλο κομμάτι.
Βαθμολογία: 8/10
Γλυκήτητα: Δεν σε λιγώνει.
Φυλλο: Μπόλικο. Η απόλαυση για όσους το προτιμούν πολύ!
4 σχόλια:
Έτσι και σε πιάσω στα χέρια μου... θα σου πω εγώ!
Μόλις έφαγα 2 κομμάτια μιλφέιγ από Κωνσταντινίδη!! Κρίμα που δεν πρόλαβα να βγάλω φωτό... έπιασα το πιρούνι για να δοκιμάσω μια μπουκιά και δεν το άφησα μέχρι να αδειάσει το κουτί!
Πάω να πλύνω το μοναδικό δόντι που μου έχει μείνει από τα τόσα γλυκά που έχω φάει αυτές τις μέρες, για να μην φάω τίποτα άλλο μέχρι να κοιμηθώ!
Για να πω την αλήθεια περίμενα μια μονόπλευρη προσέγγιση της μπουγάτσας κατά τα νότια πρότυπα όπου η μπουγάτσα είναι πάντα γλυκιά(ομολογώ είχα την ίδια άποψη μέχρι τα 19 μου,Βολιώτης γαρ,μέχρι που ανέβηκα Θεσσαλονίκη και ζήτησα μια μπουγάτσα.
-Με τί;με ρώτησε
-τι ενοείτε ;απάντησα
-γλυκιά η με τυρί;
κοιτούσα σαν χαζός
-με κρέμα θέλεις ,αποφάσισε,νότιος ε;
Αργότερα έμαθα βέβαια.)
αλλά για μια φορά ακόμα κατάλαβα πόσι τυχερός είμαι που συμμετέχω σ, αυτήν την ομάδα !
Δεν νομίζω ότι θα είχα να προσθἐσω κάτι στην εμπεριστατωμένη έρευνα που επιχειρείς αγαπητέ συνάδελφε.
Μόνο το ότι τελικά μπουγάτσα είναι ο τρόπος παρασκευής που αφορά την κατασκευή και το τύλιγμα του φύλλου.
Πολύ καλή η Σερραική μπουγάτσα.
@ manetarius
Πήγαινε να το πλύνεις το δοντάκ' και την άλλη φορά πρώτα φωτογραφία και μετά πιάνουμε το πιρούνι!
Αντε γιατί έτσι χάνονται τα ντοκουμέντα!!!
Έτσι χάθηκε και το αρχείο της ΕΡΤ!!!
:-DD
@ kostaslogh
Κι εγώ μέχρι κάποια ηλικία δεν ήξερα άλλη από την"νότια" μπουγάτσα με κρέμα. Αλλά αργότερα έμαθα περί τίνος πρόκειται...
Όντως έχει να κάνει με τον ίδιαίτερο τρόπο που ανοίγει το φύλλο!!!
:-))
Δημοσίευση σχολίου