Δώσε βάση στην πενιά!

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Περί Τέχνης

Όχι... μη φεύγετε.. για την τέχνη της μάσας θα μιλήσουμε!!!








(Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη:kostaslogh)*


Αδέρφια μου

οποιοδήποτε ανθρώπινο δημιούργημα όμορφο η άσχημο(ποτέ μην ξεχνάτε το δεύτερο,είναι ισάξιο του πρώτου ) έχει φτιαχτεί,είναι αποτέλεσμα της στροφής που πήρε κάποτε η φύση μας ,όταν ανακάλυψε ότι υπάρχει κι άλλος κόσμος εκτός εκείνου της επιβίωσης.

Τότε ήταν που αποφάσισε να μετατρέψει τα αισθητήρια όργανά μας από εργαλεία επιβίωσης σε συλλέκτες ηδονής!

Καθ΄ότι ,η όσφρηση δεν μας δόθηκε για να μυρίζουμε κατασκευασμένα αρώματα,η όραση για να βλέπουμε πίνακες ,θέατρο,η ακοή για να ακούμε μουσική κ.λ.π.
Μετά από λίγο αυτή η άκρατη εκμετάλλευση των πέντε αισθήσεων έγινε αυτοσκοπός Άσε που κάποιοι επεξέτειναν τις αναζητήσεις τους πέραν των πέντε αισθήσεων ,όπως στην αίσθηση του πόνου ,του φόβου ακόμα και σ΄αυτήν της αφόδευσης (όχι ,δεν πρόκειται να αντιγράψω εδώ τις επί του θέματος θεωρίες του Φρόυντ ,τις οποίες θεωρώ γοητευτικές μεν -ολίγον υστερικές δε)που χρεώθηκαν κατ ΄ εξαίρεση (αδίκως) το επίθετο δια-στροφές.

Σιγά σιγά οι καινούργιες ανάγκες έφτιαξαν το έδαφος που πάνω του η φαντασία έχτισε το ν πολιτισμό μας με την κλίμακα των τεχνών στην κορυφή του .
Στην κορυφή της κλίμακας δικαιωματικά βρίσκεται η τέχνη της μαγειρικής, καθ΄ οτι συμπεριλαμβάνει τις υπόλοιπες,αφού τα έργα της ικανοποιούν και τις πέντε (τουλάχιστον)αισθήσεις ταυτόχρονα. Ένα πιάτο μπορεί να είναι εικαστικό αριστούργημα με ευχάριστο άρωμα ,καταπληκτική γεύση που όταν το τρως με τα χέρια γίνεται νοστιμότερο.

Τι πιο ποιητικό από μια μπλακ φόρεστ δεκαοχτώ λεπτά μετά την συνεύρεση με μια αλανιάρα μουρμούρα ,με ένα κυλιόμενο πάνω σε μικρά κρεμμύδια , δύο μέρες αναπαυμένο σε γλυκόξινη μαρινάτα και ύστερα σιγοψημένο σε κόκκινη σάλτσα μαζί μ΄ αυτά κότσι αγριογούρουνου και με μιά επίσης αλανιάρα κότα παραγεμισμένη με όλη τη σοφία και τα αρώματα του κόσμου σε άκρως προκλητική στάση,με την διακριτική και καταλυτική συντροφιά ενός merlot σε θερμοκρασία δωματίου!

Όσο για την μουσική του,πείτε μου,ποιός δεν έχει δακρύσει στο άκουσμα του τραγουδιού του γαύρου η του κεφτέ μέσα απ ΄το τηγάνι ή δεν έχει ριγήσει στην ηχώ του θρυμματισμού του πρώτου φύλλου του μπακλαβά, στον υγρό ουρανίσκο!
Τώρα αν συνυπολογίσουμε την σχέση της με το ισχυρότερο ένστικτο πάνω στον πλανήτη ,το ένστικτο αυτοσυντήρησης,το δίλημμα "τρως για να ζεις η ζεις για να τρως" φαντάζει τουλάχιστον αφελές.

Εν τούτοις το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει αμείλικτο:

Είναι η τέχνη της μαγειρικής και τα έργα της διαστροφή;

Είναι η απόλαυση των έργων αυτών ηθικά μετέωρη;

Αδέρφια μου,ούτε ζυγό δικαιοσύνης κρατώ, μήτε ρομφαία ηθικής,
φωνή αλληλεγγύης υψώνω:
αν είναι πράγματι όλα τούτα αμαρτία
αν είναι φίλοι οι γκουρμεδιές διαστροφή
τότε θα έχουμε στη κόλαση απαρτία!

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!!



* τον έβαλα στα ψιλά γράμματα, μη μας κλέψει τη δόξα!


9 σχόλια:

kikop80 είπε...

Τέχνη είναι και δεν θα πάψω να την υπηρετώ αγνά και χωρίς ανταλάγματα...ε, καλά τώρα το κατιτίς μας θα το φάμε, δε λέω!
Τα πεσκέσια ποτέ δεν τα σνομπάραμε!!!
Μπράβο κύριε ανταποκριτά μας!!!
:-))


Μανιταράκι, αυτός γράφει καλά ρε, λές να μαγειρεύει το ίδιο καλα???
:-D

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Να ευχηθούμε καλή αρχή στο μπλογκ αυτό που μάθαμε από τον αγαπητό μας kikop και η ανάρτηση είναι πάρα πολύ δυνατή!
Με χιούμορ πάνω απ όλα να προχωράμε.

kostaslogh είπε...

όχι,θα κρατηθώ , δεν κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας που απολαμβάνω και δεν θα εκστομίσω ότι σκέφτομαι για τον πάροχό μου που με αναγκάζει να σχολιάζω από ξένο πισί!

Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τον κ .διευθυντή και την κ. αρχισυντάκτρια(που επιμελήθηκε και την καλλλιτεχνική παρουσίαση και την ευχαριστώ) του παρόντος μπλογκ για την στήλη που μου παραχώρησαν ευγενώς και ελπίζω μετά την ανάρτηση να συνεχίσουν να έχουν την ίδια άποψη για το ορθό της απόφασής τους αυτής!
Θέλω να πω ότι η ανάρτηση σκοπό έχει να καταδείξει την οπτική μου γωνία πανω στο θέμα και να προιδεάσει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει επί της ουσίας από την πλευρά μου.(ελπίζω να μην την κοπανίσετε όλοι ,διαχειριστές και επισκέπτες).
Υπόσχομαι λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα στο εξής.

Αισθάνομαι ....ερμαφρόδιτος
σχολιάζω και απαντώ συγχρόνως!!!

*κ. Διευθυντά
ευχαριστώ-ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Ελπίζω οι επιδόσεις μου να είναι ανάλογες στο...ψητό!

* Αστρο-Συμμορίτες
σας ευχαριστώ και
από χιούμορ το κατα δύναμην
πιο σίγουρο είναι το φαί!
Καλώς ήρθατε

manetarius είπε...

@kikop
χΑ! Δε στα λεγα οτι έχουμε έκτακτους συνεργάτες; Και πάνω απ΄ολα ...γκουρμέ!!! :)))

@Κώστα
άσε τα λόγια και στείλε την συνταγή για τους κιοφτέδεεεες! :))

irlandos είπε...

Απαντώ χωρίς περιστροφές, αλλά ως συνήθως με λογοπαίγνια, στο αμείλικτο ερώτημα:"είναι η τέχνη της μαγειρικής και τα έργα της διαστροφή?"

Απ: Δεν είναι διαστροφή, είναι ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φιλικά,
Ιρλανδός

kostaslogh είπε...

Μανιταράκι
λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά είμαι αναγκασμένος να ακολουθήσω αυστηρά το πρόγραμμά μου καθ ΄οτι ένας καθώς πρέπει σέφ (όπα, εκδηλώθηκαν οι προθέσεις μου ,θα σφαχτούμε εδώ μέσα)οφείλει να κρατάει σαν πολύτιμο σερβίτσιο την αρμονία του συνταγολογίου!!!
Η συνταγή των κεφτέδων δεν θα είναι η πρώτη μου,θα ξεκινήσω Θετταλός ών από την βάση της διατροφής μας ,γιου νόου γουόρ αι μίν!!

kostaslogh είπε...

Ιρλανδέ
καλώς μας ήρθες
ύστερα από τέτοια δήλωση νομίζω δικαιούσαι πιάτο,
νομίζω ότι θα συμφωνούν και οι αγαπητοί συνάδελφοι!

wilma είπε...

λοιπόν δεν μου έρχεται τίποτε έξυπνο να γράψω (παρακαλώ πολύ να μη με βγάλετε από την πλάνη μου ότι ποτέ δεν γράφω έξυπνάδες).
Σκέφτομαι τον κεφτέ. Και συμφωνώ τα μάλλα μαζί σας αγαπητέ μου! ραντεβού στην κόλαση.

kostaslogh είπε...

wilma
θα μπορούσα να ετοιμάσω ΄και να σας προσφέρω ένα γαστρονομικό αριστούργημα έναντι αυτής και μόνο της σιωπηρής πλην γλυκιάς παρουσίας σας!
Εξάλλου ,το παρόν ιστολόγιο δεν φιλοδοξεί να γίνει αρένα διαγωνισμού κενών ευφυολόγων και η όποια προσπάθεια απόδοσης τόνων ευθυμίας στα γραφόμενα, σκοπεί στην απόσπαση του χαμόγελού σας και μόνο.
Η θέση σας ανήκει στο τραπέζι μας!