Δώσε βάση στην πενιά!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Βασική συνταγή Καροτοπουρέ

Η δεύτερη συνταγή του γκουρμεδομπλογκ ετούτου, είναι πιο light, δηλαδή ένας πουρές!
Αλλά τι νομίζετε δηλαδή, πως θα αραδιάζαμε έναν απλό πουρέ πατάτας?
Όχι βέβαια!
Ιδού ο πουρές καρότου!
Λοιπόν η συνταγή εκτελέστηκε (στο απόσπασμα με γίγαντες πλακι ανα χείρας) πρίν λίγες μέρες και το αποτέλεσμα δεν ήταν κι άσχημο!
Θα την ονομάσω βασική συνταγή Καροτοπουρέ γιατί δεν είναι τόσο πολύ καροτένιος, αλλά ούτε πατατοφέρνει!
Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα ποικίλα συστατικά του εν λόγω πουρέ:

1200 γρ. καθαρισμένα ωμά καρότα φρέσκα (πσσστ άσε το Θείο το Στάθη κάτω, μόνος σου είπαμε)
300 γρ. καθαρισμένες ωμές πατάτες φρέσκες (όχι προκάτ)
100 γρ. μαργαρίνη light (ε, αμα θες βάλε και βούτυρο μαγέρικο να σου πάει η χοληστερίνη 800)
200 γρ. γάλα φρέσκο με κανονικά λιπαρά (όχι αυτό το ξέπλημα το light)
43 γρ. σοκολάτα Lacta (original)
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση (λύσα για κρασάκι και ανοστίλα για νοσοκομείο)
Ξεκινάμε λοιπόν...

Καθαρίζουμε τα καρότα και τις πατάτες και τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό.



Ζυγίζουμε τα καρότα (κοίτα να δεις ακριβώς έπεσα στα δράμμια)



Ζυγίζουμε.... την πατάτα (καλά διαβήτης είμαι?)



Κόβουμε σε σχετικά παχιές ροδέλες τα καρότα
και τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.



Κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια και την πατάτα
και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό, τρία δάχτυλα πιο πάνω από τα λαχανικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τη σκεπάζουμε
μέχρι να πάρει βράση, οπότε και αφαιρούμε το καπάκι.
Μην ξεχάσουμε τον απορροφητήρα, ε?
Α! Και αλατάκι να βάλουμε, έτσι?



Ζυγίζουμε 43 γρ. σοκολάτας Lacta
και την κόβουμε σε ίσα μικρά κομματάκια.
Την αφήνουμε να λιώσει
αργά αργά και βασανιστικά μέσα στην κοιλότητα του στόματος
και με κλειστά τα μάτια (όχι ρε της κουζίνας, τα δικά σου)
όσο θα περιμένουμε να βράσουν τα λαχανικά.



Μόλις βράσουν τα λαχανικά (υπολογιζουμε περίπου 20') τα σουρώνουμε.
Tip:Τοποθετούμε το καπάκι χωρίς να εφαρμόζει καλά, έτσι ώστε να αφήνει μια χαραμάδα
και κρατώντας το καλά, αδειάζουμε το νερό στο νεροχύτη.



Ζυγίζουμε τη μαργαρίνη light (καλά τι χέρι έχω?)
και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αχνιστά λαχανικά.



Ανακατεύουμε και η μαργαρίνη λιώνει!
(εδώ φαίνεται λίγο μπλιαχ, αλλά δεν είναι)
Προσθέτουμε στη μαρμίτα μας το γαλατάκι και
στη συνέχεια πέρνουμε ανά χείρας το ραβδομπλένερ (αν δεν έχετε στραβώνει η συνταγή,
μιας και είναι απλή, ενώ με μύλο του πουρέ μετετρέπεται αυτομάτως σε δύσκολη)
και αρχίζουμε να πολτοποιούμε τα υλικά
μετατρέπωντας τα σε έναν λαχταριστό
καροτοπουρέ!!!

Διορθώνουμε σε αλάτι αν χρειάζεται,
σερβίρουμε ζεστό στο πιάτο
και πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο πιπέρι!

σ.σ. όσοι θέλουν περισσότερη γεύση καρότου μπορούν να μη βάλουν καθόλου πατάτα, ενώ όσοι θέλουν πιο πατατένια γεύση αφαιρούν καρότο και προσθέτουν πατάτα!



Καλή σας όρεξη!


ΥΓ
Παίζει και μπαχαρικό να βάλετε!
Και είναι φανταστικό με σάλτσες κρέατος, ψητού κλπ!!!!
Γιαμι!!!

17 σχόλια:

manetarius είπε...

Ααα... πολύ λάιτ συνταγή... ευτυχώς το σώζει η σοκολάτα!
Χειμώνας έρχεται... χρειαζόμαστε θερμίδες!

:)

kostaslogh είπε...

Παρ΄ότι χρόνια πάνω απ τα μάτια και λάτρης της φυτικής ίνας η συνταγή με φάνηκε προτότυπη ελαφριά ,πλήρης,επίκαιρη,οικονομική ,και πολύ νόστιμη......
...στην ανάγνωση,στη γλώσσα σε εμπιστεύομαι!
Εύγε κ.διαχειριστά!

kikop80 είπε...

@ manetarius
Για 'σενα την έφτιαξα για!
Σε γκώνει και δε θες γλυκά μετά!!!
(λέμε τώρα)!!!

Το ορεκτικό το γράψαμε, πάμε τώρα με κέφι για το κυρίως!!!

Άντε να δούμε, θα έρθει αυτός ο περιβόητος χειμώνας, να φτιάξουμε καμιά καυτερή φασολαδάρα, με μπούκοβο και τσίλια και πιπερίτσες καυτερές ταμπάσκο και λίγο πιπέρι!!!

:-D

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
ΩΩ, μα τα παραλέτε...
Δεν είναι τίποτα περισσότερο από βασική συνταγούλα (σίγουρα ελεφριά) που επιδέχεται πολλές βελτιώσεις και παραλλαγές!
Και κυρίως ζητάει μια καλή σάλτσα για να αναδειχτεί!!!

Σ' ευχαριστώ και εύχομαι να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σου!!!

Καλές ορέξεις και καλές δοκιμές!!!
:-)))

manetarius είπε...

@Kikop
Πω πωωω... αυτή δεν είναι φασολαδάρα... αυτή είναι πυρηνική έκρηξη!!!
Παναγία μου, έτσι και φάω τέτοιο πράμα... (στην κατάσταση μου... να το διευκρινίσουμε..γιατί γενικότερα τρώω τα πάντα, νομίζω το ξέρετε!) θα εκτοξευτώ στον Κρόνο!

ουουοουυου... καήκαμαν!

υ.γ. τελικά εδώ μέσα... θα αυτοσχολιαζόμαστε μου φαίνεται! :ΡΡΡ

kostaslogh είπε...

αυτό το"γκώνει"πολύ οικείο μου φαίνεται
κι αυτή η φασολάδα επίσης
μήπως έχετε ρίζα Θεσσαλική κ διαχειριστά;

Μανιταράκι εμένα πάντως δεν με χαλάει να αυτοσχολιαζόμαστε,εδώ παλιότερα πάνω από δύο άτομα συνάντηση λογιζόταν διαδήλωση ,εμείς τρείς ,ο κούκος τέσσερις
εεεεε ,παραπάνω δεν θα φτάσει το φαί!

kikop80 είπε...

@ manitarius
Καλά καλά κάτσε να πιάσουν τα κρύα και θα σου πω για τις φασολάδες...
Απ' την άλλη δε σ' αρέσει που 'χουμε ησυχία και μπορούμε να "χτίσουμε" λιθαράκι λιθαράκι το γκουρμεδομπολογκάκι?

ΥΓ
Άμα δούμε τα σκούρα με την αναδουλειά, να φωνάξουμε το βραβευμένο σέφ!
:-D

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Η καταγωγή μου είναι κάτωθεν της αυλακώσεως Κώστα, αλλά του πστ, αν δε βάλουμε και λίγο μπουκοβάκι φασολάδα δε γίνεται!!!
:-))

kostaslogh είπε...

όλη η Ελλάδα μιά μαρμίτα φασολάδα τελικά!
Μ΄αρέσει!

kikop80 είπε...

@ kostaslogh
Να ετοιμαστούμε για μεγάλες μαγειρικές δόξες!!!
:-)

wilma είπε...

kikopaki sorry άργησα να γράψω! λοιπόν μου φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή. μάλιστα σκέφτομαι να συνδυάσω και το κύμινο που παίζει πολύ με το καρότο στους αραβοθρεμένους. (εγώ δεν είμαι αραβοθρεμένη, αλλά είμαι ικανή να φάω και άραβα όταν πεινάω- σαν σοκολατίτσα θα είναι).
Το κόλπο με τη Lacta άπαιχτο! γέλαγα μόνη μου μέσα στη νύχτα (φρικιαστικό είναι αυτό, αλλά τι να κάνουμε?)

kikop80 είπε...

@ wilma
Εγώ τελικά την προτιμάω πιο πατατέ σχεδόν μισό-μισό καρότο πατάτα! Αλλά κύμινο δεν έβαλα και άλλα μπαχάρια εξέπτ πιπέρι γιατί την κα kikopina την ενοχλούν!
Η λάκτα βέβαια, παίζει σε όλες τις συνταγές μπαλαντερ!
Το γέλιο δεν είναι καθόλου φρικιαστικό εκτός κι αν γελάς σαν τον επίτιμο (μπρρρρρ....)!!
:-DD

Καλημερούδια wilma!!!
:-)

elf είπε...

Τώρα το διάβασα ολόκληρο, έπρεπε να το περιμένω πως εσείς οι δυο δε θα γράφατε μια σκέτη από συνταγή. Και λέω, η άμοιρη, μμμ! σοκολάτα στον καροτοπουρέ; Αμ, δε!!!!

Άντε, θα τον φάτε τον Γαστρονόμο!

Πολλά φιλιά και στους δύο. Και αν ανοίξετε ταβέρνα, εδώ είμαστε εμείς. Οικογενειακώς!

kikop80 είπε...

@ elf
ΧΕΧΕΕΕ!!!
Η επανάσταση στη γευσιγνωσία ξωτικάκι!!
Η γαστρικές απολεύσεις από μια άλλη, σκοτεινή πλευρά!!!
Ο γαστρονόμος? Ποιός γαστρονόμος, εδώ υπάρχει ο Γαργαντούας!!!
Εκεί θα καταλήξουμε, να φτιάξουμε ταβέρνα στο τέλος! Θα μπούμε μέσα!
:-DD

mara είπε...

Αυτο το πουρεδακι θα το φτιαξω...το σοκ το επαθα διαβαζοντας για την lacta..χαχαχαχαχχα Μετα ηρθε η ψυχη μου και ξεκαρδιστηκε.Θα αντιταχθω και υγειας :-)Καλημερες γιορτινες!

Υ.Γ.Θελω να το αναδημοσιευσω μετα τις ευλογιες σας!

kikop80 είπε...

@ mara
Καλημέρα Mara και καλή εβδομάδα!
Χε! Πλάκα είχε η Lacta, ε?
Άντε, εντάξει και υγείας μας κάνει!!!

Να το αναδημοσιεύσετε όποτε θέλετε!!
:-))

Κυρία Ε. είπε...

Πολύ ωραία συνταγή αν και μου βγήκε λίγο πιο νερουλός ο πουρές απ' ό,τι θα ήθελα. Ίσως γιατί είχα λιγότερο βούτυρο (μετά βίας 50 γρ) και συμπλήρωσα λίγο λαδάκι. Τι μυρωδικό θα προτείνατε; Θα δοκιμάσω το κύμινο, αλλά νομίζω πως θα του πήγαινε και φρέσκο θυμάρι. Γνώμες;