Δώσε βάση στην πενιά!

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Μυδοπίλαφο με μάραθο


 Επιστροφή στην ενεργό δράση ύστερα από αρκετό καιρό αποχής από την ουσία της ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου ,λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των διαχειριστών ,διαφορετικών για τον καθ΄ένα -ιερών πάντως σε κάθε περίπτωση (τεκνοποιίες,επαναστάσεις και τέτοια)!
Μυδοπίλαφο λοιπόν,αγαπημένο φαγητό ,εύκολο στην παρασκευή και θησαυρός του
ευλογημένου κόσμου των θαλασσινών δώρων!
Βασικό στοιχείο της παρακάτω συνταγής ,που αποτελεί και τον κύριο λόγο της παρουσίασής της είναι ο μάραθος.Πρόκειται για ένα μυρωδικό που περιέργως απουσιάζει από την αγορά της Θεσσαλονίκης(ευτυχώς όχι από την χλωρίδα της) και επομένως από την κουζίνα της.Φανταστείτε το σοκ για μένα που ήταν το μυρωδικό αντί του άνηθου μέχρι τα δεκαπέντε μου χρόνια.Είναι συγγενές φυτό του γλυκάνισου ,οι σπόροι του οποίου δίνουν το άρωμά τους στο τσίπουρο και το ούζο.Γνωστός από την αρχαιότητα για τις ιαματικές του κυρίως ιδιότητες ο μάραθος μυρίζει ακριβώς έτσι,οπότε είναι ασυναγώνιστος στο συνδυασμό του  με θαλασσινά και ειδικά με τα μύδια.
Τα υλικά:
1 πακέτο μύδια καθαρισμένα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι χοντροτριμμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μάραθο
1 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασι
αλάτι ,πιπέρι

Στραγγίζουμε  τα μύδια,τους βγάζουμε την "τρίχα"αν δεν είναι βγαλμένη,και τα ξεπλένουμε.
Σουρώνουμε το ζουμί τους και το μετράμε,προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει 5 φλυτζάνια του τσαγιού.Το βάζουμε να ζεσταθεί για να το προσθέσουμε αργότερα.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το ξερό  κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά μέχρι να αφυδατωθεί σχεδόν.Προσθέτουμε το ρύζι  ανακατεύοντας συνεχώς για να μήν κολλήσει,για 3 λεπτά περίπου.
Τραβάμε το ρύζι στην άκρη της κατσαρόλας , την κατσαρόλα να μισοπατάει στο μάτι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,τα γυρίζουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί .
Προσθέτουμε το ζεσταμένο ζουμί ,τον μάραθο,τα μύδια και το αλάτι,ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να γίνει το πιλάφι.Κατεβάζουμε απ  το μάτι ,ρίχνουμε από  πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζουμε.




Προσωπική μου  άποψη φάτε το κρύο ,είναι πιο νόστιμο!
Αν δεν βρείτε μάραθο δοκιμάστε με άνηθο αλλά αντί για κρασί προσθέστε  ένα φλυτζάνι του καφέ ούζο η τσίπουρο.

6 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Λατρεύω μύδια! Ό,τι καλύτερο!

manetarius είπε...

Λόγω εγκυμοσύνης.... τα θαλασσινά δεν θέλω ούτε να τα βλέπω!!!
Επειδή δεν συμπάσΧετε, είπα να σας πατήΞω ένα ωραιότατο "άνοστο" για να μάθετε να φέρνεστε! Φυσικά μετά το μετάνιωσα γιατί είστε αγαπημένος.. ;) :ΡΡΡ
Φιλιά πολλά! :Ρ

kostaslogh είπε...

Kitsos Mitsos
..οφείλετε να δοκιμάσετε τότε!

kostaslogh είπε...

Μανιταράκιιιιιι
Λοιπόν ,κατ αρχήν με το συμπάθειο ,κι αν τό ΄ξερα θα ανέβαζα άλλη συνταγή καθ ότι τα αισθήματα είναι απολύτως αμοιβαία!!!!
Κατά δεύτερον εσάς τις εγκυμονούσες (ναιαιαιαιαια πληθυντικός ,ξέρω τι λέω!!!) θα σας τρατάρω θαλασσινά μετά τις ευτυχείς καταλήξεις !!!
Φιλιάααααα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!
ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΕΡΘΩ ΑΠΟ ΕΔΩ ΛΟΓΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!!!

kostaslogh είπε...

SKROYTZAKO
Να έχεις ένα νοστιμότατο καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα και καλή παρέα!
Καλή αντάμωση το Σεπτέμβρη!