Δώσε βάση στην πενιά!

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Μιλφέιγ...


Την ώρα που ο συνεργάτης Kikopας, δοκιμάζει γαλακτομπούρεκα, εγώ είπα να δοκιμάσω κάτι άλλο πιο σικ, όπως το μιλφέιγ από γνωστό ζαχαροπλαστείο που φημίζεται γι' αυτό!
Ένα θα σας πω... μέγα απογοήτευση!

Τα κομμάτια ήταν μεγάλα και χορταστικά! Σε αντίθεση με την τούρτα μιλφέιγ, όταν αγοράζεις κομμάτι, δεν στο φτιάχνουν εκείνη την ώρα!

Δεν είναι πολύ γλυκό και μπορείς να φας όλη την κομμάτα, απ' αυτή την άποψη και μόνο... γιατί η κρέμα είναι τόσο παχιά και βουτυρένια που αισθάνεσαι τις αρτηρίες σου να κλείνουν μια μια!

Για να μην σχολιάσω το γεγονός οτι μέσα στην κρέμα είχε και αμύγδαλα! Που το είδατε αγαπητή μου το μιλφέιγ με μύγδαλα; Ο Βόγλης σας έδωσε τη συνταγή;

Ουφ, ευτυχώς είχα άγιο που άκουσα τον Λου και πήραμε κι από ένα γλυκάκι διαφορετικό σε περίπτωση που δεν μας ικανοποιήσει το συγκεκριμένο!


Μια τάρτα μπισκοτένια και μια με φράουλες!
Οι οποίες έκαναν τη διαφορά...! Μόλις έμπηξα το κουτάλι μέσα στην φραουλόταρτα (η οποία ήταν του Λου, αλλά ένας γευσιγνώστης δεν έχει όρια στο κουταλοπιρουνο του) με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη... ανάμεσα στην ζύμη της τάρτας και την λευκή πανάλαφρη κρέμα, είχε σοκολάτα!!! Σούπερ! Και όχι απ' αυτή τη σοκολάτα που σε λιγώνει... μμμμ... τι να σας λέω...!
Δυστυχώς δεν έχω φωτό με τεμαχισμένες τις τάρτες γιατί αν έπιανα τη φωτογραφική στο χέρι... θα την έτρωγα κι αυτή!

Η άλλη τάρτα, με το μπισκότο και τη σοκολάτα ήταν απίθανη ... απλώς.. δεν έχω λόγια, βλέπεις πέφτω σε κώμα όταν τη σκέφτομαι!!!

Συμπέρασμα: Όταν πηγαίνετε κάπου για ένα συγκεκριμένο γλυκό, τολμήστε να πάρετε και κάτι άλλο... μη μείνετε με τη γλύκα!


Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ!

Το μπλογκ όπως ψιλοαναφέραμε στα εγκαίνια φέρνει καινά δαιμόνια στη γκουρμεδική (masapedia: γκουρμεδική, η επιστήμη που πραγματεύεται την απόλαυση των αισθητηρίων της γεύσης με κάθε μέσο)!

Μια μεγάλη καινοτομία είναι και η έρευνα αγοράς για προϊόντα και φυσικά ποιο από τα προϊόντα είναι το καλύτερο!
Γιατί εμείς κύριε δεν βάζουμε στην κοιλιά μας ότι κι ότι, παρά μονάχα κρέμα Γιώτη (νάτη και η γκρίζα διαφήμιση)!
Ψάχνουμε ρωτάμε και βρίσκουμε πάντα το καλύτερο και το εκλεκτότερο!!!

Η πρώτη μεγάλη έρευνα του Γαργαντούα αφορά το ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ!



Θα εξετάσουμε επιστημονικώς (μετάφραση: θα χλαπακιάσουμε) κάποια από τα πιο φημισμένα γαλακτομπούρεκα της πιάτσας (καλά δεν θα πάμε τώρα και στα Τρίκαλα Κορινθίας δα, εκτός κι αν είναι τεσταρισμένο από πολλές πηγές ότι παίζει γκαραντί περίπτωση) και θα σας προσκαλέσουμε αλλά και θα σας προκαλέσουμε να δοκιμάσετε και να πείτε τη γνώμη σας στη μεγάλη ψηφοφορία στο τέλος της εν λόγω έρευνας!

Καλούμε όποιον λάτρη της γεύσης έχει να μας φανερώσει ενδιαφέρουσες πηγές γαλακτομπούρεκων να μην διστάσει να μας τις εκμυστηρευτεί!

Πρώτη δοκιμή θα είναι από το "Κοσμικόν" στα Πατήσια!

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Περί Τέχνης

Όχι... μη φεύγετε.. για την τέχνη της μάσας θα μιλήσουμε!!!








(Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη:kostaslogh)*


Αδέρφια μου

οποιοδήποτε ανθρώπινο δημιούργημα όμορφο η άσχημο(ποτέ μην ξεχνάτε το δεύτερο,είναι ισάξιο του πρώτου ) έχει φτιαχτεί,είναι αποτέλεσμα της στροφής που πήρε κάποτε η φύση μας ,όταν ανακάλυψε ότι υπάρχει κι άλλος κόσμος εκτός εκείνου της επιβίωσης.

Τότε ήταν που αποφάσισε να μετατρέψει τα αισθητήρια όργανά μας από εργαλεία επιβίωσης σε συλλέκτες ηδονής!

Καθ΄ότι ,η όσφρηση δεν μας δόθηκε για να μυρίζουμε κατασκευασμένα αρώματα,η όραση για να βλέπουμε πίνακες ,θέατρο,η ακοή για να ακούμε μουσική κ.λ.π.
Μετά από λίγο αυτή η άκρατη εκμετάλλευση των πέντε αισθήσεων έγινε αυτοσκοπός Άσε που κάποιοι επεξέτειναν τις αναζητήσεις τους πέραν των πέντε αισθήσεων ,όπως στην αίσθηση του πόνου ,του φόβου ακόμα και σ΄αυτήν της αφόδευσης (όχι ,δεν πρόκειται να αντιγράψω εδώ τις επί του θέματος θεωρίες του Φρόυντ ,τις οποίες θεωρώ γοητευτικές μεν -ολίγον υστερικές δε)που χρεώθηκαν κατ ΄ εξαίρεση (αδίκως) το επίθετο δια-στροφές.

Σιγά σιγά οι καινούργιες ανάγκες έφτιαξαν το έδαφος που πάνω του η φαντασία έχτισε το ν πολιτισμό μας με την κλίμακα των τεχνών στην κορυφή του .
Στην κορυφή της κλίμακας δικαιωματικά βρίσκεται η τέχνη της μαγειρικής, καθ΄ οτι συμπεριλαμβάνει τις υπόλοιπες,αφού τα έργα της ικανοποιούν και τις πέντε (τουλάχιστον)αισθήσεις ταυτόχρονα. Ένα πιάτο μπορεί να είναι εικαστικό αριστούργημα με ευχάριστο άρωμα ,καταπληκτική γεύση που όταν το τρως με τα χέρια γίνεται νοστιμότερο.

Τι πιο ποιητικό από μια μπλακ φόρεστ δεκαοχτώ λεπτά μετά την συνεύρεση με μια αλανιάρα μουρμούρα ,με ένα κυλιόμενο πάνω σε μικρά κρεμμύδια , δύο μέρες αναπαυμένο σε γλυκόξινη μαρινάτα και ύστερα σιγοψημένο σε κόκκινη σάλτσα μαζί μ΄ αυτά κότσι αγριογούρουνου και με μιά επίσης αλανιάρα κότα παραγεμισμένη με όλη τη σοφία και τα αρώματα του κόσμου σε άκρως προκλητική στάση,με την διακριτική και καταλυτική συντροφιά ενός merlot σε θερμοκρασία δωματίου!

Όσο για την μουσική του,πείτε μου,ποιός δεν έχει δακρύσει στο άκουσμα του τραγουδιού του γαύρου η του κεφτέ μέσα απ ΄το τηγάνι ή δεν έχει ριγήσει στην ηχώ του θρυμματισμού του πρώτου φύλλου του μπακλαβά, στον υγρό ουρανίσκο!
Τώρα αν συνυπολογίσουμε την σχέση της με το ισχυρότερο ένστικτο πάνω στον πλανήτη ,το ένστικτο αυτοσυντήρησης,το δίλημμα "τρως για να ζεις η ζεις για να τρως" φαντάζει τουλάχιστον αφελές.

Εν τούτοις το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει αμείλικτο:

Είναι η τέχνη της μαγειρικής και τα έργα της διαστροφή;

Είναι η απόλαυση των έργων αυτών ηθικά μετέωρη;

Αδέρφια μου,ούτε ζυγό δικαιοσύνης κρατώ, μήτε ρομφαία ηθικής,
φωνή αλληλεγγύης υψώνω:
αν είναι πράγματι όλα τούτα αμαρτία
αν είναι φίλοι οι γκουρμεδιές διαστροφή
τότε θα έχουμε στη κόλαση απαρτία!

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!!



* τον έβαλα στα ψιλά γράμματα, μη μας κλέψει τη δόξα!


Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Βασική συνταγή Καροτοπουρέ

Η δεύτερη συνταγή του γκουρμεδομπλογκ ετούτου, είναι πιο light, δηλαδή ένας πουρές!
Αλλά τι νομίζετε δηλαδή, πως θα αραδιάζαμε έναν απλό πουρέ πατάτας?
Όχι βέβαια!
Ιδού ο πουρές καρότου!
Λοιπόν η συνταγή εκτελέστηκε (στο απόσπασμα με γίγαντες πλακι ανα χείρας) πρίν λίγες μέρες και το αποτέλεσμα δεν ήταν κι άσχημο!
Θα την ονομάσω βασική συνταγή Καροτοπουρέ γιατί δεν είναι τόσο πολύ καροτένιος, αλλά ούτε πατατοφέρνει!
Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα ποικίλα συστατικά του εν λόγω πουρέ:

1200 γρ. καθαρισμένα ωμά καρότα φρέσκα (πσσστ άσε το Θείο το Στάθη κάτω, μόνος σου είπαμε)
300 γρ. καθαρισμένες ωμές πατάτες φρέσκες (όχι προκάτ)
100 γρ. μαργαρίνη light (ε, αμα θες βάλε και βούτυρο μαγέρικο να σου πάει η χοληστερίνη 800)
200 γρ. γάλα φρέσκο με κανονικά λιπαρά (όχι αυτό το ξέπλημα το light)
43 γρ. σοκολάτα Lacta (original)
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση (λύσα για κρασάκι και ανοστίλα για νοσοκομείο)
Ξεκινάμε λοιπόν...

Καθαρίζουμε τα καρότα και τις πατάτες και τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό.



Ζυγίζουμε τα καρότα (κοίτα να δεις ακριβώς έπεσα στα δράμμια)



Ζυγίζουμε.... την πατάτα (καλά διαβήτης είμαι?)



Κόβουμε σε σχετικά παχιές ροδέλες τα καρότα
και τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.



Κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια και την πατάτα
και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό, τρία δάχτυλα πιο πάνω από τα λαχανικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τη σκεπάζουμε
μέχρι να πάρει βράση, οπότε και αφαιρούμε το καπάκι.
Μην ξεχάσουμε τον απορροφητήρα, ε?
Α! Και αλατάκι να βάλουμε, έτσι?



Ζυγίζουμε 43 γρ. σοκολάτας Lacta
και την κόβουμε σε ίσα μικρά κομματάκια.
Την αφήνουμε να λιώσει
αργά αργά και βασανιστικά μέσα στην κοιλότητα του στόματος
και με κλειστά τα μάτια (όχι ρε της κουζίνας, τα δικά σου)
όσο θα περιμένουμε να βράσουν τα λαχανικά.



Μόλις βράσουν τα λαχανικά (υπολογιζουμε περίπου 20') τα σουρώνουμε.
Tip:Τοποθετούμε το καπάκι χωρίς να εφαρμόζει καλά, έτσι ώστε να αφήνει μια χαραμάδα
και κρατώντας το καλά, αδειάζουμε το νερό στο νεροχύτη.



Ζυγίζουμε τη μαργαρίνη light (καλά τι χέρι έχω?)
και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα αχνιστά λαχανικά.



Ανακατεύουμε και η μαργαρίνη λιώνει!
(εδώ φαίνεται λίγο μπλιαχ, αλλά δεν είναι)
Προσθέτουμε στη μαρμίτα μας το γαλατάκι και
στη συνέχεια πέρνουμε ανά χείρας το ραβδομπλένερ (αν δεν έχετε στραβώνει η συνταγή,
μιας και είναι απλή, ενώ με μύλο του πουρέ μετετρέπεται αυτομάτως σε δύσκολη)
και αρχίζουμε να πολτοποιούμε τα υλικά
μετατρέπωντας τα σε έναν λαχταριστό
καροτοπουρέ!!!

Διορθώνουμε σε αλάτι αν χρειάζεται,
σερβίρουμε ζεστό στο πιάτο
και πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο πιπέρι!

σ.σ. όσοι θέλουν περισσότερη γεύση καρότου μπορούν να μη βάλουν καθόλου πατάτα, ενώ όσοι θέλουν πιο πατατένια γεύση αφαιρούν καρότο και προσθέτουν πατάτα!



Καλή σας όρεξη!


ΥΓ
Παίζει και μπαχαρικό να βάλετε!
Και είναι φανταστικό με σάλτσες κρέατος, ψητού κλπ!!!!
Γιαμι!!!

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Γίγαντες πλακί


Το πρώτο ποστ που γράφω σ' αυτό το βλογ, είναι μια εκρηκτική συνταγή με γίγαντες!
Φαγητό εύκολο, χορταστικό (αφού άμα το φτιάξεις ακριβώς όπως το έφτιαξα εγώ δεν θα θες να ξαναφάς για μια βδομάδα), με λίγα υλικά και ιδανικό για την τσέπη του μέσου Έλληνα stage γουόρκερ (είμαι και μέσα στα πράματα η άτιμη... όλα τα πιάνω)!

Προσοχή: μην το δοκιμάσετε αν δεν διαθέτετε στολή πυροσβέστη ή το λιγότερο ένα όχημα πυροσβεστικής!



Παίρνετε
  • φασόλια γίγαντες
  • κρομύδες (όχι κροτίδες... κρομύδες, δώστε μεγάλη προσοχή παρακαλώ) μεγάλες (δε θέλω τσιγκουνιές στα κρεμμύδια... βάλτε 8-10κιλά)
  • λουκάνικα από τα Lidl κατά προτίμηση (... άντε, σας κάνω και οικονομία)... όλο το ράφι!
  • σκόρδα (5-6... μην το κάνουμε και στούκας)
  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο (2-3 στρέμματα ελιές χρειάζονται... ψιλοπράματα)
  • τοματοχυμό (ένα θερμοκήπιο αρκεί!)
  • Μαϊντανό (εδώ βάζουμε το μισό θερμοκήπιο)
  • Αλάτι (αρκετό, για να πιούμε και 2 λίτρα νερό να φουσκώσουμε να χορτάσουμε)
  • πιπέρι (μπόλικο.. να μας καούν τα σωθικά... για να τραβιέται και το γλυκάκι μετά)

Και τώρα η εκτέλεση (δεν χρειάζεται καλάζνικοφ.. μην πάτε και ξοδευτείτε τζάμπα!):

Βάζουμε τους γίγαντες στο μούσκιο από την προηγούμενη μέρα! Κατά προτίμηση στην μπανιέρα (ε, λέμε να χορτάσουμε) σε ζεστό νερό για 12 ώρες.
Μεταφέρουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα ανάλογη της μπανιέρας και βράζουμε μέχρι να δούμε τ' αυτιά μας! Δηλαδή... ατελείωτες ώρες! Φασόλια είν' αυτά, αν βιάζεστε ή πεινάτε, παραγγείλτε κάνα σουβλάκι από την πίτα του παππού.
Μην παίρνετε τηλέφωνα και μου κάνετε παράπονα... έλεος, ένας ταπεινός σεφ είμαι, δεν είμαι κι ο Θεός!

Πάμε παρακάτω...

Σε μια σκάφη (για να χωρέσουν όλα τα υλικά) τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα λουκάνικα με το αγνό λάδι. Αν δεν έχετε τόσο μεγάλη εστία, βγείτε στον ακάλυπτο και ανάψτε φωτιά με τον φίκο που σας δίνει στα νεύρα και που ο διαχειριστής αρνείται πεισματικά να τον κόψει, όσο κι αν παραπονιέστε που σας έχει βγάλει το μάτι όσες φορές κάτσατε στο μπαλκόνι σας να πιείτε τον καφέ σας!
Προσθέτετε τον τοματοχυμό, τον μαϊντανό, το πιπέρι και το αλάτι και αφού ετοιμαστούν όλα, σουρώνετε τα φασόλια (αν έχουν βράσει να με φτύσετε... στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν βράζουν ποτέ τα φασόλια... μάλλον είναι αστικός μύθος) και τα προσθέτετε στην σκάφη.

Αφήνετε να πιουν τα ζουμιά τους και (άμα τα πιουν) κατεβάζετε από την φωτιά!
Σερβίρετε και ... όποιον πάρει ο χάρος!

Κόστος συνταγής... 3.000 ευρώ, μαζί με τη μήνυση του διαχειριστή που έχει βάλει λόγια και στους υπόλοιπους ενοίκους, δήθεν ότι μπορεί να είχατε βάλει φωτιά στα σπίτια τους.

Επίσης, αν δεν σας βράσουν τα φασόλια... μην τα πετάξετε στην τουαλέτα... ανεβαίνει το κόστος 200 ευρώ τη φορά (βλ. ανακοίνωση διαχειριστή).
Καλή επιτυχία!!



υ.γ. παρακαλώ μην αναφέρετε την πηγή της συνταγής όταν σας ανακρίνουν στη ΓΑΔΑ! Ευχαριστώ!


Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Ο Γαργαντούας φέρνει την επανάσταση σ' αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως γευστικό μπλογκινγκ!
Ένα διαφορετικό μπλογκ, γεμάτο από γεύσεις, κριτικές προϊόντων, συνταγές μυστικές και μη, αφιερώματα, οδηγίες βήμα προς βήμα για επιτυχημένες συνταγές (μάλλον), αλλά και χιούμορ, πλάκες και γέλιο, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του νέου πρότζεκτ (τσ! τσ! τσ!) που ξεκινούν δύο μπλογκόπαιδα, η manetarius και ο kikop!
Η απόλαυση του φαγητού όπως μόνο αυτοί οι δύο καλοφαγάδες ξέρουν, τώρα στο πιάτο σας...εεε...στην οθόνη σας δηλαδή!
Δαιμόνιοι ερευνητές του ουρανίσκου θα ρίξουν φώς σε αιώνια ερωτηματικά της ανθρωπότητας, όπως, γιατί έχουν χαλάσει όλα τα ντελιβεράδικα, ποιό είναι το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της πόλης, ποιό καφέ σερβίρει την πιο απολαυστική και παχύρευστη σοκολάτα ρόφημα και άλλα!

Το ρίσκο που παίρνουν με τη ζυγαριά είναι τεράστιο,
αλλά τα οφέλη πολλά και αξίζουν τον κόπο...

ΓΑΡΓΑΝΤΟΥΑΣ λοιπόν....