Δεν ξέρω τι μπορεί πράγματι να σημαίνει αυτή η ευχή για τον καθένα σας σήμερα,μετά την ταχύτατη κοινωνική μετάλλαξη των τελευταίων 50 χρόνων .Τα όποια θρησκευτικά η έστω παραδοσιακά νοήματα,σαφώς εξασθενημένα στις καινούργιες γενιές ,κινδυνεύουν να καταλήξουν απλές αναφορές στα μελλοντικά λαογραφικά κείμενα.
Αυτό που δεν κινδυνεύει πάντως (και αλίμονο αν υπάρξει τέτοιος κίνδυνος) είναι ο βασικότερος πυλώνας της περιόδου ,η σαρακοστιανή κουζίνα!Ίσως είναι και το μοναδικό σημείο επαφής πάρα πολλών από μας με τη σαρακοστή,όχι και άδικα όμως αφού,η σαρακοστιανή κουζίνα βρίθει γαστρονομικών θησαυρών.Η παρακάτω συνταγή, είναι κατά τη γνώμη μου ένας τέτοιος θησαυρός (όχι απαραίτητα σαρακοστιανός μόνο), αφού χρησιμοποιούμε μόνο νηστήσιμα υλικά.
Περιττό να περιγράψουμε εκτενώς τα περί υγιεινής διατροφής,ορισμός της οποίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ελιόψωμο!
τα υλικά
750 γρ αλεύρι κίτρινο
300 γρ ελιές μαύρες (γλυκιές η αλμυρές ,όχι ξινές)
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
ι κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
11/2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
παρασκευή
Κόβουμε τις ελιές σε τρία κομμάτια την κάθε μία αφαιρώντας ταυτόχρονα το κουκούτσι.
Αφού τις κόψουμε ξαναελέγχουμε μην μας ξέφυγε κουκούτσι μέσα στα κομμάτια γιατί η τιμή ενός δοντιού ισούται με την τιμή ενός καλού σκούτερ!
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όχι πολύ λεπτές.
Αχνίζουμε λίγο τα κρεμμύδια (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ)
Προσθέτουμε τις ελιές και 1/2 φλιτζάνι λάδι.Ανακατεύουμε για λίγο και τα κατεβάζουμε απ το μάτι.Αν οι ελιές είναι γλυκιές προσθέτουμε μία κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη ζάχαρη το θυμάρι και τη μαγιά.
Διαλύουμε το αλάτι σε τρία ποτήρια ζεστό νερό και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε με κουτάλι μάλλον όχι με τα χέρια αφού θέλουμε μια πολύ μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τις ελιές και όλο το λάδι τους και ξαναζυμώνουμε για να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μεγάλο ταψί λαδώνοντας και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και την απλώνουμε πατώντας με λαδωμένα χέρια.
Τώρα ανάλογα με τα γούστα σας,μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1/2 φλιτζάνι λάδι από πάνω ,αν σας αρέσουν τα λιπαρά,ειδάλλως το 1 φλιτζάνι είναι αρκετό.
Το αφήνουμε (στα ζεστά) να σηκωθεί και το ψήνουμε όπως το ψωμί για 50 λεπτά περίπου
Καλή επιτυχία!
παρασκευή
Κόβουμε τις ελιές σε τρία κομμάτια την κάθε μία αφαιρώντας ταυτόχρονα το κουκούτσι.
Αφού τις κόψουμε ξαναελέγχουμε μην μας ξέφυγε κουκούτσι μέσα στα κομμάτια γιατί η τιμή ενός δοντιού ισούται με την τιμή ενός καλού σκούτερ!
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όχι πολύ λεπτές.
Αχνίζουμε λίγο τα κρεμμύδια (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ)
Προσθέτουμε τις ελιές και 1/2 φλιτζάνι λάδι.Ανακατεύουμε για λίγο και τα κατεβάζουμε απ το μάτι.Αν οι ελιές είναι γλυκιές προσθέτουμε μία κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τη ζάχαρη το θυμάρι και τη μαγιά.
Διαλύουμε το αλάτι σε τρία ποτήρια ζεστό νερό και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε με κουτάλι μάλλον όχι με τα χέρια αφού θέλουμε μια πολύ μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τις ελιές και όλο το λάδι τους και ξαναζυμώνουμε για να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μεγάλο ταψί λαδώνοντας και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και την απλώνουμε πατώντας με λαδωμένα χέρια.
Τώρα ανάλογα με τα γούστα σας,μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1/2 φλιτζάνι λάδι από πάνω ,αν σας αρέσουν τα λιπαρά,ειδάλλως το 1 φλιτζάνι είναι αρκετό.
Το αφήνουμε (στα ζεστά) να σηκωθεί και το ψήνουμε όπως το ψωμί για 50 λεπτά περίπου
Καλή επιτυχία!
15 σχόλια:
Μμμμμ.... μας φύγαν τα σαγόνια κύριε Κώστα μας!!!
Αν κι εμείς οι αντίχριστοι (που λέει και μια ψυχή :Ρ) τη βγάλαμε με ομελέτα καθαροΔευτεριάτικη και ίσα που προλάβαμε να πάρουμε λαγάνα την ώρα που θυμηθήκαμε να πάμε στο φούρνο! ;)
Μμμμμ... θα το φτιάξω!!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ και δέξου το σαν ευχή για ηρεμία, γαλήνη και υγεία για τις επόμενες σαράντα+ ημέρες
Φιλί και στον αντράκο σας και Γλαρένιες αγκαλιές
Κώστα Κώστα!!!
Η αλήθεια είναι είναι απαραίτητες όχι μόνο τη σαρακοστή συνταγές τέτοιες γεμάτες υγεία!
Οι ελίτσες έχουν την τιμιτική τους πάντως την περίοδο αυτή με πολλούς τρόπους!
Το υπέροχο και πεντανόστιμο ελιόψωμο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα!!!
ΥΓ
Σκέψου το ζεστό ζεστό μόλις βγεί από το φούρνο με ένα μεγάλο κομμάτι φέτααα!!!!
:-))))
Τις ευχές μας να έχετε και από τους τρεις μας!!!
Στο σχήμα μοιάζει με λαγάνα, πολύ νόστιμο θα γίνεται πάντως, η ελιά και τα προϊόντα της είναι θησαυρός για την υγεία και με τέλεια γεύση επιπλέον!
Καλή Σαρακοστή!
Μου αρέσει που τα περνάς ένα χέρι από σωτάρισμα!
Νοστιμότατο φαίνεται, θα το έχω υπόψη μου, αρέσουν κάτι τέτοια στο μεγάλο μου γιο!
Καλή Σαρακοστή με ή χωρίς νηστεία!
Μανιταράκι
το δυστύχημα είναι ότι είσαι μακρυά,είναι το τρίτο ταψί σε ένα μήνα και δεύτερη μέρα δεν το είδε ,όπως και τα προηγούμενα!
( η ψυχή ότι θέλει λέει,μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς :b )
Γλαρένια
..και δεν θα χάσεις!
Καλή σαρακοστή να έχετε οι εσύ και οι γλάροι σου!
(αντράκο μας?)
KIkop
Μια τέτοια εύκολη συνταγή είναι απλή υπόθεση για σένα ,μπορείς και σήμερα να απολαύσεις το όνειρό σου!
Καλή σαρακοστή σε όλους σας!
The Dark Chef
Δεν έχεις άδικο,θα μπορούσες να την πεις και λαγάνα ...παντρεμένη!
Καλή Σαρακοστή να έχεις!
Έφη
Ένα χέρι όμως,το πολύ,εδώ και χρόνια ο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι κανόνας για μένα.
Μακάρι να μπορούσαν να αντικατασταθούν όλα αυτά τα έτοιμα σνάκς που καταναλώνουν τα παιδιά με παρασκευάσματα σαν το λιόψωμο!
Καλή Σαρακοστή να έχεις!
΄Εχεις δίκιο Κωστή μου... από τη βιασύνη μου νόμισα πως ήταν του kikop η συνταγή
Καλό σου ΣΚ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
μου αρεσει και το ψωμι και το κουλουρι αντιστοιχα που κανουν με φετα και ελιες
ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!
Εύχομαι σε όλους μας μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα με τα λιγότερα προβλήματα
Skouliki
οι αρτολιχουδιές είναι ένα πολύ μεγάλο και πολύ νόστιμο κεφάλαιο!
Σκρουτζάκο
σ΄ευχαριστώ,ιδιαίτερα για την ευχή!
σου εύχομαι τα όμοια!
Δημοσίευση σχολίου