Απευθύνoνται μάλλον σε τολμηρές αλλά απαιτητικές γλώσσες ,αφού η ιδιαίτερη γεύση τους συνοδεύεται από μια πίκρα που κάποιοι θα τη λατρέψουν και κάποιοι θα τη μισήσουν!Ευτυχώς ανήκω στους πρώτους(σιγά που δεν θα ήμουν).Είχα την τύχη να βρεθώ πριν λίγες μέρες στα πάτρια (Πήλιο) όπου το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές,ενώ μπορείς να τα βρείς ακόμα και στις λαικές ! Η παρακάτω συνταγή είναι ένα απ ΄τα πιό αγαπημένα μου φαγητά:
Μισό κιλό καθαρισμένα βεργιά
300 γρ. διάφορα άγρια "γλυκά"χόρτα(γλυκοζοχούς,παπαρούνες....όχι κόκκινα ραδίκια)
Δύο μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοτριμμένα.
Μισό έως ένα (ανάλογα με το μέγεθος)ματσάκι μάραθο η άνιθο ψιλοκομμένο.
Ένα ποτήρι φρέσκια τομάτα η ανάλογο συμπυκνωμένο χυμό
Ένα ποτήρι ελαιόλαδο.
Μία κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βεργιά και τα χόρτα.Σε κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια,προσθέτουμε το λάδι μόλις σωθεί το ζουμί τους και τα γυρίζουμε για ένα- δύο λεπτά.Προσθέτουμε σιγά σιγά τα βεργιά και τα χόρτα ανακατεύοντας και τα τσιγαρίζουμε λίγο.Προσθέτουμε την τομάτα ,το αλάτι ,το μάραθο , ανάλογο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να σωθεί το ζουμί.
Άν σας δυσκολεύουν τα πικρά μπορείτε να ζεματίσετε τα βεργιά για δυό λεπτά να ξεπικρίσουν.
Όταν βρεθούν στο δρόμο σας μήν τα προσπεράσετε,θα χάσετε!
Όσοι τυχεροί τα βρείτε....καλή απόλαυση!
11 σχόλια:
Μου στέλνει η πεθερούλα μου από Κεφαλονιά τακτικά μαζί με άλλα χορταρακια! Ομελέτα ή έτσι τα κάνουμε και εμείς. Λαχταριστές και με μπόλικο μάραθο..μιαμ..μιαμ!
πρωτη φορα το ακουω και το βλεπω
τωρα αν το εχω φαει δεν ξερω ισως !
καλημερε ς
Εφη
...τυχερήηηηηηηηηηη δυό φορές,μία για την καταγωγή και μία για το πεσκέσι!Καλά είναι να στα στέλνουν,ξεποδαριάστηκα για να βρώ μισό κιλό απ αυτά,λεγεώνες πέρασαν πριν από μένα!
Σκουλικάκι
..άν το είχες φάει σίγουρα θα το θυμόσουν,έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Δεν είσαι και κοντά να σε φιλέψω!
Ά, ρε Κώστα!
Τι άλλο θα κάνεις γι' αυτό το μπλογκάκι! Ζύμωσες, έπλασες, χόρεψες, τώρα πήρες τα βουνά και τα λαγκάδια για μια σπάνια γεύση...
Προσφέρεις πολύτιμη γνώση στους απανταχού γαργαντούες!
Α, και που 'σαι, θα σου στείλω μέιλ (όχι μέλι μωρέ δεν έχω)!
:-)
kikop
..κι όμως,μέλι ήταν ,γλυκύτατο!!!
Υγεία να έχομαι και έχουν πολλά να δουν το φως της δημοσιότητας ακόμα.
Να είσαι καλά συνάδελφε!:{)
Ωραιότατο το φαγάκι σου.Τελικά οι αβρωνιές (όπως τις λέμε στην Κρήτη) μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους!
Vita
Έχω την εντύπωση πως όταν αξιωθώ να επισκεφτώ την όμορφη Κρήτη θα βρώ πολύ γνώριμες σε μένα γεύσεις, όπως βλέπω στις αναρτήσεις σου.
Σ΄ευχαριστώ!
ενδιαφερον γιατί αγαπώ πολύ τα χόρτα...αλλά τα συγκεκριμένα ως όνομα δεν τα έχω ακούσει ποτέ...ούτε τα έχω φάει!!! θα τα ψαξω και αν τα βρω θα τα πάρω!!!
Pansofix
αν αγαπάς τα χόρτα είσαι λίγο άτυχος,θα το διαπιστώσεις όταν τα δοκιμάσεις!
...είσαι και λίγο μακρυά να σε φίλευα ..
Χαχαχαχα γελάω γιατί οι περησσοτεροι στης πόλης δεν τα ξέρετε αυτά τα χόρτα.. Εμείς στην βόρεια Εύβοια τα λέμε βεργια κ τα φτιάχνουμε βραστά με ξύδι κ λάδι... Από μικρό παιδί μαζεύω βεργια κ σπαράγγια που βγαίνουν τώρα την άνοιξη., κ τώρα που σας μιλάω τρώω βεργια χαχαχα, κ μπικα να ψάξω στο ίντερνετ αν είναι γνωστά κτλ κ έπεσα στην σελίδα σας.. Κάθε μέρα τρώμε βεργια κ σπαράγγια γιατί εδώ στην φύση τα έχουμε άφθονα τι καλύτερο, κ αυτό που λένε ορισμένοι ότι είναι πίκρα τα βεργια, αυτό είναι κ το ιδιαίτερο στης ιδιότητες αυτό του χόρτου γιατί είναι φάρμακο κ κάνει καλό στον οργανισμό μας, μην τα φοβάστε δοκιμάστε τα κ θα σας αρέσουν..
Δημοσίευση σχολίου