Λίγο αργά βέβαια για μιά συνταγή που παραπέμπει σαφώς στις γιορτές που μόλις τέλειωσαν αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες αυτού του ιστολογίου ,ο χρόνος είναι μία παράμετρος που μπορεί να είναι μεν ο κλειδοκράτορας της επιτυχίας ειδικά για τις γλυκές δημιουργίες, ελάχιστη όμως σημασία έχει για την απόκτηση πολύτιμων συνταγών (ελπίζω να αξίζει τον χαρακτηρισμό αυτή εδώ,εσείς θα το κρίνετε) που θα στολίζουν για πάντα τη συλλογή σας!
Πρόκειται για μία απ τις κλασσικές συνταγές γεμιστού μελομακάρονου,με γέμιση δικής μου έμπνευσης.Πάμε λοιπόν:
Τα υλικά:
6 φλυτζάνια αλεύρι γενικής χρήσης
1 1/2 φλυτζάνι αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κανελλογαρύφαλο
1 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
Για τη γέμιση
1 1/2 φλυτζάνι καρύδια και αμύγδαλα(μισά-μισά) ψιλοτριμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανελλογαρύφαλο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Για το σιρόπι
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
μισό πορτοκάλι με τη φλούδα
1 μασούρι κανέλλα
2-3 γαρύφαλα
Εκτέλεση:
Κλείνουμε την τηλεόραση και επιλέγουμε ένα σιντί της αρεσκείας μας,είναι σημαντικό να παντρεύουμε τις τέχνες!Πατάμε το κουμπί και ξεκινάμε:
1. Βάζουμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
2. προσθέτουμε του χυμό πορτοκαλιού,το κονιάκ,και το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με τα υπόλοιπα στερεά υλικά.
3.Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μέτρια ζύμη (ούτε μαλακή ούτε σκληρή) προσθέτοντας αν χρειαστεί ανάλογα λίγο αλεύρι η λίγο χυμό πορτοκαλιού.
4.Παίρνουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού έτοιμη ζύμη , το προσθέτουμε στα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν κι αυτά ζύμη.
5. Τοποθετούμε τις δύο ζύμες πλάι-πλάι , δίπλα ένα ταψί με λαδόκολα και πάμε
6.Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου
7.Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου
8.Αφού τα βγάλουμε απ ΄το φούρνο τα βουτάμε στο σιρόπι για 1 με 2 λεπτά της ώρας(ο χρόνος παραμονής εξαρτάται από την αποροφητικότητα των μελομακάρονων που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως από την γκαντεμιά του επιχειρούντα!)
Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλή επιτυχία και γλυκιά χρονιά να έχετε!
22 σχόλια:
καλέ μου φίλε, πρέπει να σου πω ότι τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο μου μη σοκολατούχο γλύκισμα (εξηγούμαι: μιλώ για μελομακάρονα με αλευράκι -όπως τούτα εδώ- όχι σιμιγδαλένια) και τα δικά σου είναι σίγουρα του γούστου μου λόγω άφθονου πορτοκαλιού
δεν ξέρω πώς κάνεις το σιρόπιασμα..εγώ έχω καταλήξει να βουτώ καυτά τα μελομακάρονα σε χλιαρό σιρόπι (και όχι το αντίθετο γιατί δεν πίνουν καλά, ούτε όμως καυτά και τα δύο γιατί παραμαλακώνουν)
έχω δοκιμάσει σχεδόν ίδια συνταγή με μαρμελάδα -βερύκοκο ή ροδάκινο- στη γέμιση αντί μέλι: όχι τόσο παραδοσιακά, αλλά ενδιαφέροντα λόγω της ξινούτσικης αντίθεσης
καλή γκουρμεδοχρονιά!
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
Ωραία η συνταγή σου. Κι εγώ για το μέλωμα έχω δοκιμάσει διάφορους τρόπους και έχω καταλήξει στον καυτά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι
Για να πετύχουν τα μελομακάρονα, πρέπει να κάνεις και σωστά το χορευτικό!!!
Έχω 2 παρατηρήσεις:
1. Ωραία ποδιά!
2. Ωραίες παντούφλες
3. Η γιαγιά έχει το ίδιο τάπερ αλλά δεν γεμίζει τα μελομακάρονα
Μμμμ... μπορεί οι παρατηρήσεις να είναι παραπάνω από 2 αλλά σχωρνάτε με... είμαι μόλις ενός έτους και δεν έχω μάθει να μετράω ακόμα καλά! :)
Κατ' αρχήν πολύτιμε συνάδελφε καλή χρονιά με υγεία αγάπη για εσέ και τη φαμελιά σου!
Σε ασπάζομαι αδελφικώς γενναίε καπετάν Κωσταντή φανερώς επηρεασμένος από τα γράμματα των αγωνιστων του 21 για τα οποία διαβάζω αυτές τις μέρες!
Η παροχή πολύτιμων γνώσεων και πληροφοριών για την πολυσπούδαστον τέχνη περί της του στομάχου ικανοποίησης έχει εξυψωθεί σε απάτητες κορυφές με τη λαμπρή σου παρουσία στην παρούσα ιστοσελίδα!
Και δεν εννοώ, λέγω, την επιστημονική σου συνεισφορά της οποίας μέρος αποτελεί το άνωθεν μαγνητοσκοπημένο ψηφιακώς σήμα, αλλά πρωτίστως οι ζαλιές, τα βήματα του χορού που θα μείνουν παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές!
Είναι τουλάχιστον περιττό να αναφέρω πως η άκρως επιτυχημένη και θεόπνευστη συνταγή σου πολλαπλώς εφραίνει τας γαστέρας και ουχί ολιγότερον τοις οφθαλμοίς τας ρύνας ή τοις ώτοις ημών!
Σε φιλώ σταυρωτά ο αδερφός σου και συναγωνιστής της γεύσης,
Καπετάν Κίποπας
ΥΓ
Σχώρα μερικούς λογιοτατισμούς και αλλά μου στείλανε από τη διοίκηση καινούργιο γαρμματικό που δεν έχει κάμει σιμά σε πρωτοπαλήκαρα!
Αντώνη
από μικρό και από τρελό λένε και δεν έχουν άδικο φίλε μου!
Οι γκουρμεδοαναζητήσεις σου με εκπλήσσουν ευχάριστα,διακρίνω πηγαίο ταλέντο αλλά και γνώση στις επιλογές σου!
Ομολογώ οτι είναι πρώτη φορά που επιχειρώ να φτιάξω μελομακάρονα και τα βρήκα λίγο σκούρα στο σιρόπιασμα,γιαυτό και η επίσήμανσή μου για τις δυσκολίες.Δοκίμασα ζεστά και τα δύο με επιτυχία 90%,δύσκολα" πότιζαν".
Καλή χρονιά και από δώ και ότι νοστιμότερο για φέτος!
SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ
Καλή και γλυκειά εβδομάδα να έχεις.
VITA
Καλή σου χρονιά και σ΄ευχαριστώ.Όποιος έχει κάποια σχέση με την τέχνη που λατρεύουμε ξέρει ότι το σιρόπιασμα είναι μάλλον το δυσκολότερο μέρος στα σιροπιαστά!Η συνεισφορά σου πολύτιμη ,νά σαι καλά.
μικρέ σοφέ μου Σούλη
να πείς στη μαμά σου να σε βάλει σε ένα λεοφωρείο και να σε στείλει στο θείο Κώστα που έχει αυτό τον καιρό την καλύτερη ντάμα για να σου μάθει μερικά πράγματα πάνω στον δημιουργικό χορό πράγμα που η μάνα σου δεν φαίνεται να το κατέχει καλά,τουλάχιστον δεν μας το έχει δείξει!
Σου στέλνω διεύθυνση και τρία φιλιά ,το μεγαλύτερο το κρατάς εσύ και τα άλλα δυό (χαριστικά μέρες που είναι )στους γονείς σου!
Kikop
οι λόγοι σου εν γκουρμέ αδελφέ
ωσεί θωπεία φιλοστόργου μητρός επι της κεφαλής του κεκοιμημένου βρέφους της,η δροσερόν νηρόν ύδωρ εις τας χείρας τάλανος οδοιπόρου, με ευφραίνουν σύγκορμον!
Θα ήτο μέγιστη αχαριστία να μηνεπαναλάβω ότι η ύπαρξή μου ενταύθα οφείλεται στην θεόπνευστον ιδέα σου και της αγαπητής συγκατοίκου, της δημιουργίας του χώρου τούτου κατά πρώτον και η ενθουσιώδης αποδοχή της συμμετοχής μου κατά δεύτερον!
Σας ασπάζομαι και σας εύχομαι τα καλύτερα για τν χρονιά που μόλις μπήκε!
Καλά, δεν μπορώ να σταματήσω να βλέπω το βιντεάκι!
Αυτά τα βήματα στο τέλος πάνε ένα δύο ένα ή όχι???
:-))
Περιμένουμε όμως την επική υπερπαραγωγή για τα κεφτεδάκια που φαντάζομαι πως ζητούν απεγνωσμένα οι φανατικοί του μπλόγκ!
:-D
Άμα φτιάξεις καμμιά ακόμη δόση τις επόμενες ημέρες και μέχρι και την Αποκριά, νομίζω πως χαμένα δεν θα πάνε Kikop80. Εγώ πάλι με σκέτο αλεύρι δεν τα έχω κάμει ποτέ. Θα το αποπειραθώ για να κρίνω και εκ' του αποτελέσματος μάλλον.
Kikop
οσονούπω τα περιβόητα κεφτεδάκια αγαπητέ συνάδελφε!
Όσο για τα βήματα...μην τα ψάχνεις ,αυτοσχεδιασμός είναι ,αυθεντικός χορός δηλαδή!
Ένα έχω να πω, Κώστα!
Με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποίησες ανέβασες πολύ τον πήχη τουτουνού του μπλογκ!!!
Πάω να φτιάξω ψωμί με τυρί τωρα... κλαψ!
:-D
@ penelole
Αχ, καλή μου penelope, μακάρι να είχα το χρόνο να τα έφτιαχνα κι εγώ!
Αρκούμαι να θαυμάζω τις δημιουργίες του φίλου συνμπλογκερ Κώστα και να συνεχίζω να ρουφάω την οθόνη μπας και βγει καμιά μυρουδιά!
:-))
Κώστα, μη μου πεις πως ακους και Kosmos?
Kikop
o πανδαμάτωρ χρόνος φίλε μου,μακάρι να ήταν γενναιόδωρος και για τους τρείς μας,τούτο το ιστολόγιο θα είχε την υποστήριξη που του αξίζει!Αισιοδοξώ όμως ότι αυτό θα αλλάξει μελοντικά.
cosmos???
http://www.kosmos936.gr/
ή το πολύ καλό
http://www.latinmusic.gr/
του Βασίλη Σταματίου!!!
Τι κάνετε βρε παιδί μου; Aκόμη στα μελομακάρονα έχετε μείνει εδώ μέσα;
Περιμένουμε καμμιά έρευνα για το καλύτερο καταϊφι της πόλης ας πούμε, κι' ακόμη τίποτε!!
Καλημέρες και αν έχετε διάθεση για περάστε και απο τα μέρη μας, για ένα μικρό βραβείο.
To καταϊφι, πάντως είναι προς διερεύνηση. Ιδέα σας ρίχνω.
Πηνελόπη, παρατηρώ μια μικρή αδυναμία στο καταϊφάκι????
:-)))
ΩΩΩ!!! Και βραβείοο???
Ευχαριστούμε πάρα πολύ πολύυ!!!
Θα περάσουμε να το παραλάβουμε!!!
:-)))
σεφ ελα να παρεις ενα βραβειο :Ρ
Τελεια συνταγη για για μελομακαρονα.... σιγουρα θα την δοκιμασω! Ευχαριστώ!
xsclean
τα εύσημα από Κύπρο μεριά ,με την ονειρεμένη κουζίνα ,άκρως ευχάριστα και ευπρόσδεκτα,καλώς ήρθες!
Δημοσίευση σχολίου