Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κολοκυθόπιτα χειμωνιάτικη.



 Η κολοκυθόπιττα με κίτρινη κολοκύθα ,είναι ευρέως γνωστή στην γλυκειά της έκδοση,άκρως ενδιαφέρουσα και διαμάντι της παράδοσής μας.Ωστόσο η αλμυρή της έκδοση που θα ακολουθήσει δεν υστερεί σε αναγνώριση και επαίνους ανά τους αιώνες.Εγώ την απόλαυσα κατά κόρον στα παιδικά μου χρόνια,μια και είναι αρκετά δημοφιλής στην γενέτειρά μου  (Πήλιο).Η κεντρική Μακεδονία διεκδικεί σθεναρά  τη μητρότητά της ,τόσο που από πολλούς αναφέρεται σαν Μακεδονίτικη πίτα.Στα παλιά τα χρόνια αυτή ήταν η Μακεδονίτικη (αλλά και σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας)βασιλόπιτα!
Πάμε στο ψητό τώρα:
Τα υλικά
1 1/2 κιλό ψύχα κολοκύθας.
250 γρ.τυρί κατσικίσιο (η όποιο άλλο σκληρό άσπρο τυρί)
250 γρ.μυζήθρα νωπή
3 μέτρια  κρεμμύδια ξερά ψιλοτριμμένα
3-4 αυγά
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο (στη γέμιση)
αλάτι ( με προσοχή αφού υπάρχει το τυρί)
πιπέρι :κατά βούληση(άν το αγαπάτε μία,αυτή η πίτα το αγαπάει δύο)
δυο κουταλιές της σούπας ξερό δυόσμο (η ανάλογο φρέσκο)
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 κιλό  χωριάτικο φύλλο(εδώ χρησιμοποίησα τη συσκευασία 850 γρ."χρυσή ζύμη")
λάδι για τα φύλα

Ετοιμάζουμε το χώρο,βάζουμε μουσική κτλ..
Κόβουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα .Κόβουμε τα καθαρισμένα κομμάτια σε μικρούς κύβους(μήν πάρετε το χάρακα, περίπου κύβους).Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ποσότητα που χρειαζόμαστε με ένα φλυτζάνι του καφέ νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν στο ζουμί που θα βγάλουν.Ότι περισσέψει ξέρετε,σε σακουλάκια (ζυγισμένα ,θα με θυμηθείτε) στην κατάψυξη.
Μετά από ένα τέταρτο περίπου θα δείτε ότι τα  τα κομμάτια έχουν μαλακώσει . Πατώντας τα με την κουτάλα τα διαλύουμε  έτσι που να γίνουν χυλός.Προσθέτουμε το ρύζι ,τα κρεμμύδια, το λάδι το δυόσμο και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι για να σωθούν τα ζουμιά όσο περισσότερο γίνεται.Κατεβάζουμε απ ΄το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν κάπως (για να μήν γίνουν τα αυγά ομελέτα άμα τα ρίξουμε μέσα).

Προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα (με το χέρι )  τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το πακέτο και μετράμε τα φύλλα(όσοι ανοίξετε μόνοι σας φύλλο δεν χρειάζεται υποθέτω) .Λαδώνουμε καλά το ταψί (οι διαστάσεις του φύλλου αντιστοιχούν στο μεγάλο ταψί του φούρνου) και :αν τα φύλλα είναι 8 θα ρίξουμε τα 3 από κάτω λαδώνοντας καλά το κάθε φύλλο.




Ρίχνουμε από πάνω τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε.Από πάνω ρίχνουμε δύο φύλλα λαδωμένα επίσης και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε  με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης λαδωμένα καλά.(μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά η πίτα ΘΕΛΕΙ ΛΑΔΙ)

Κόβουμε την πίτα προσεκτικά,προσέχοντας να κόβουμε μέχρι κάτω για να μήν κρατήσει πολλά υγρά.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.Καλό είναι να την ελέγξετε αν ψήθηκε από κάτω ,μην σας ξεγελάει το χρώμα από πάνω.
Η ίδια πίτα μπορεί να γίνει και νηστίσημη αν δεν βάλουμε τα τυριά και τα αυγά.Το μυστικό στην επιτυχία πάντως είναι η πρώτη ύλη,δεν είναι όλες οι κολοκύθες νόστιμες.Αν πάρετε κομμάτι ζητήστε να το δοκιμάσετε πρώτα .Η συγκεκριμένη που βλέπετε είναι σπιτική για καλή μου τύχη.
Προσοχή!!η πίτα αυτή τρώγεται κρύα!!
Καλή επιτυχία! 


24 σχόλια:

  1. Υπέροχη φαίνεται!
    Η μαμά μου συνήθιζε να την φτιάχνει!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η πίτα σου, φίλε μου kostaslogh. Εμείς κάνουμε και μπουρεκάκια με κολοκύθα, ρύζι και κανέλα στο φούρνο, επίσης τα ονομαζόμενα φακελάκια τηγανιτά με ντόπιο κατσικίσιο τυρί. Η κολοκύθα είναι υλικό που μπορείς να κάνεις απίθανα πράγματα και να είναι νόστιμα και χορταστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστή φαίνεται η κολοκυθόπιτα σου!
    Και η γλυκιά και η αλμυρή εκδοχή είναι το ίδιο καλές, εφόσον η κολοκύθα είναι καλής ποιότητας και από κήπο (αν υπάρχει η δυνατότητα), είναι όντως το πιο βασικό όπως σωστά γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν εχω φαει ποτε κολοκυθοπιτα !
    καλο υπολοιπο εβδομαδας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ.ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΑΝ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΓΑΛΑ,ΖΑΧΑΡΗ,ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΣΜΕΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ.
    ΤΗΝ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με συγχωρείς, αλλά πρέπει να αρνηθώ. Έφτιαξε προχθές η μάνα μου δυο ταψιά και τα τσάκισα. Όχι άλλο, λυπήσου με. Έχουμε και μια σιλουέτα να διατηρήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενώ τις λατρεύω, δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με πίτες. Οσονούπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΦΗ
    ..και γευστικά είναι όπως φαίνεται!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. nik pit
    ενημερωμένο και τυχερό σε βρίσκω φίλε μου,και φυσικά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. The Dark Chef
    Σας ευχαριστώ βελούδινη Chef,και σας βεβαιώ ότι γεύση δεν υπολείπεται της εμφάνισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Skouliki
    Είσαι απ ΄τους άτυχους αυτού του κόσμου,θα σου πρότεινα να επανορθώσεις το συντομότερο!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σκρουτζάκο
    Σε καλό δρόμο βρίσκεστε,και η γλυκιά είναι αριστούργημα !Ευτυχώς ήταν μεγάλη η κολοκύθα οπότε η υπόλοιπη θα καταλήξει έτσι !
    Καλό σου βράδυ και καλό υπόλοιπο μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΝΤΗΑΡΟS
    Κατανοώ αγαπητέ μου,κι εγώ δεν πήγα πίσω, τρίτη μέρα δεν την είδε την έρμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kitsos Mitsos
    Άμα κάνεις την αρχή δεν σταματάς με τίποτα,πίστεψέ με!Καλή σου επιτυχία όποτε το επιχειρήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σας!
    Προσκαλώ το Γαργαντούα σε blog-o-παίχνιδο που κυκλοφρεί μάλλον αυτές τις μέρες, είναι αυτό: http://chefkang.blogspot.com/2011/02/7.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι λες τώρα βρε συνάδελφε!!!
    Τι είπες τώρα!!!
    Πω, πω!!!
    Ζημιά μεγάλη!
    Να προσθέσω μόνο, κατά τη γνώμη μου, πως μεγάλο ρόλο παίζει και το φύλλο.
    Να μην τραβάει όλο το λάδι γιατί μερικά είναι άθλια.
    Φαντάζομαι όμως ένα καλά ανοιγμένο σπιτικό θα δένει με την κολοκύθα!

    ΥΓ
    Έχω παραγγείλει στη μάνα μου μια πρασόπιτα. Για να δώ θα μου την κάνει? χιχι!!!
    Θα παρήγγελνα από 'σένα αλλά μέχρι να φτάσει θα έχει φαγωθεί!!!
    :-D

    Μπράβο συνάδελφε Κώστα, 'γειά στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πω πω! υπέροχη εκδοχή της κολοκυθόπιτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απλά...ΤΕΛΕΙΑ!!!!
    Θα ήθελα όλο το ταψί!!!
    Αλλά...άργησα να σε επισκεφτώ!!!
    Κρίμα...θα προσπαθήσω να την φτιάξω...
    Θα τα καταφέρω...???
    Για να δούμε..
    Να'σαι καλά!!
    Πολλές καλησπέρες!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. The Dark Chef
    Eυχαριστούμε για την πρόσκληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kikop
    Ευχαριστώ, και
    πώς θα μπορούσα να διαφωνήσω με το προφανές αγαπητέ συνάδελφε,το χειροποίητο φύλλο δεν στέκει σε καμία σύγκριση με οποιοδήποτε έτοιμο,πλην όμως η συγκυρία δεν το επέτρεψε.Να εξομολογηθώ επίσης ότι στο άνοιγμα του φύλλου δεν έχω εντρυφήσει ,είναι ένα απ τα επόμενα πεδία που θα εξερευνήσω προσεχώς!Βέβαια ,άμα υπάρχει αρχιμάστορας μαμά πρόχειρος δεν τον αφήνουμε παραπονεμένο για κανένα λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Vita
    Καλώς την κοπελιά τσι Κρήτης!Χαρά μου ο θαυμασμός από μια άξια ιέρεια μιας πλούσιας κουζίνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ειρήνη
    άτυχη κι εσύ,λίγο μακριά πέφτεις,δεν σε φτάνω εύκολα !Μή ρωτάς,θα τα καταφέρεις σίγουρα,έχεις το μεράκι που είναι το παν για το συνάφι μας!
    Καλή επιτυχία και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. H syntagh pou postares me paei pisw sta paidika mou xronia! foberh h kolokythopita, einai krima pou polloi thn ypotimoun!

    keep up the good work :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Dokimos
    μεγάλη η χαρά μου αν μπόρεσα να σου χαρίσω τέτοιο ταξίδι .Η αλήθεια είναι ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, αυτή η κολοκυθόπιτα είναι μάλλον άγνωστη,κι όταν λένε κολοκυθόπιτα (με κολοκύθα κίτρινη) εννοούν τη γλυκιά!
    Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα φάμε και τα σχόλιααα!!!!