Σάββατο 16 Απριλίου 2011

συκομελόψωμο








Ένα ακόμα εκλεκτό κομάτι της μεγάλης συλλογής των αρτοτεχνημάτων παρουσιάζουμε σήμερα στη σελίδα του Γαργαντούα.Βγαλμένο απ τη φαντασία των δημιουργών της υπαίθρου που οργίαζε ομολογουμένως δημιουργώντας μικρά αριστουργήματα συνδιάζοντας τις άμεσα διαθέσιμες πρώτες ύλες που τους πρόσφερε ο μικρόκοσμός τους.Δεν θα ισχυριστώ βέβαια ότι το παρακάτω διεκδικεί πρωτεία και δάφνες ανάμεσα στους αδάμαντες των αρτοπαρασκευασμάτων ,όμως καλύπτει πιστεύω επαρκώς τα ελάχιστα ζητούμενα: είναι νόστιμο- υγιεινό και εύκολο στην παρασκευή του.Είναι και νηστίσιμο .
Προσοχή!!!
η συνύπαρξη στα υλικά παρασκευής του ,του μελιού- του καρυδιού και του ξερού σύκου , καθιστούν την κατανάλωσή του από άτομα ερωτικά υπερδραστήρια μάλλον απαγορευτική ,γιατί μπορεί να γίνουν άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον τους!!!

ιδού τα υλικά:
300 γρ αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ σύκα ξερά
150 γρ μέλι
100 γρ καρύδια χοντροτριμμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
Μουσική [ μην ξεχνιέμαστε] και πάμε.Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μπώλ με δυό κούπες  ζεστό νερό για μερικές ώρες να μαλακώσουν.Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε και το μέλι ,ανακατεύουμε για να διαλυθεί ,ενώ προσθέτουμε λίγο νερό αν το το έχουν "πιεί" τα σύκα.
Αφού μαλακώσουν βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος , προσθέτουμε τη μαγιά ,τα καρύδια τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε το μίγμα σύκων- μελιού και όσο νερό,  ζεστό πάντα,χρειαστεί για να γίνει μια αραιή ζύμη ανακατεύοντας με το κουτάλι .Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και ξαναανακατεύουμε μέχρι να εσωματωθεί στη ζύμη.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα ,στρόγγυλη ή μακρόστενη, λαδωμένη  ή σε αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
10 λεπτά πρίν το βγάλουμε,απλώνουμε προεραιτικά, με πινέλο  ζαχαρόνερο [3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη διαλυμένη σε 4 κουταλιές νερό]στην πάνω επιφάνεια που έχει ροδίσει.
Το αποτέλεσμα πιθανό να  θυμίζει περισότερο   κέικ παρά ψωμί αλλά πιστέψτε με καθόλου δεν θα σας απογοητεύσει!



*Σε περίπτωση που τα σάκχαρα δράσουν ανασταλτικά στη ζύμωση και δείτε ότι μετά από 2 ώρες δεν έχει φουσκώσει καθόλου ,μην πανικοβάλεστε.Ανακατέψτε 3 κουταλιές αλεύρι με μισό φακελάκι μαγιά,προσθέστε λίγο ζεστό νερό,ανακατέψτε να γίνει παχύρεστη ζύμη και μόλις αρχίσει να σηκώνεται ρίξτε την στο μίγμα,ανακατέψτε να πάει παντού και συνεχίστε τη διαδικασία.

16 σχόλια:

  1. πρώτη φορά το ακούω...αλλά να σου πω την αλήθεια το ζήλεψα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γευστικότατο πάντως θα έγινε, είτε είναι ψωμένιο είτε τύπου κέηκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη φορά το βλέπω!!!!
    Μια χαρά μου φάνηκε!!!!
    100000 like!!!!!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη πρόταση για τη νηστεία της Μεγαλοβδομάδας! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει κάτι σε αγριογουρουνόψωμο; Προτιμώ τα αλμυρά! :ΡΡΡ
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και νόστιμα και υπέροχα και υγιεινά!!!
    Αυτές οι συνταγές είναι παγκόσμια κληρονομιά και είναι υπέροχο που μεταφέρθηκαν απότ ους παλιότερους μέσω εσένα στο Γαργαντούλη!
    :-)

    Περιμένω συνέχειες με αγωνία!
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pansofix
    κι εγώ πρώτη φορά το φτιάχνω και δεν έχεις άδικο που το ζήλεψες,έγινε πολύ καλό και στη γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έφη
    με τις ευλογίες σας πέτυχε,σαν υγρό κέικ τελικά ,πεντανόστιμο ούτως η άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειρηνάκι
    ...κόψε μερικά λάικ,κοκκινίζω!
    Σ΄ευχαριστώ!
    (φεισμπουκπερπατημένη υποθέτω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vita
    Τα εύσημα από μια άξια καλλιτέχνιδα της μαγειρικής τέχνης βαρύνουν ιδιαίτερα !
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μανιταράκι
    ...αν είναι να σταματήσεις να μου το χτυπάς θα στο φτιάξω ,και με άρωμα μέντας...μα τον Τουτάτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kikop
    Καλέ μου συνἀδελφε το θεωρώ υποχρέωσή μου και ελάχιστη προσφορά το να περάσουν στοιχεία της παράδοσης στις μελλοντικές κουζίνες!Ομολογώ όμως ότι αυτή η ιδέα δημιουργήθηκε εδώ μέσα, και θεωρώ πως ότι βγαίνει ανήκει και στους τρείς μας!
    Περιμένω και εγώ με αγωνία αυτά που έχεις προαναγγείλει,είναι άκρως ενδιαφέροντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δεν το ηξερα.φαινεται πολυ καλο!!!!

    Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
    ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Yum, yum!! Το έφτιαξα και είναι απίθανο. Μου τα χάλασε λίγο στο φούσκωμα, καθότι είμαι ανυπόμονη χε χε. Θα το ξανακάνω όμως για να διορθώσω το λάθος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές,σου εύχομαι να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται!
    Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Julia
    χαίρομαι που η πρώτη γνώμη είναι θετική,ως προς τη γεύση τουλάχιστον.Μεταξύ μας και εμένα μ΄έστησε στο φούσκωμα και είναι λάθος μου που δεν το επεσήμανα στην ανάρτηση,το μέλι δρα ανασταλτικά στη ζύμωση και την καθυστερεί λίγο.Καλή επιτυχία τη δεύτερη φορά και ακλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα φάμε και τα σχόλιααα!!!!