Δώσε βάση στην πενιά!

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ Νο4: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Απλό)


Η κουμπάρα μας, μεγάλη γλυκατζού κι αυτή, μένει πολύ κοντά σε πολλά "ονομαστά" ζαχαροπλαστεία και έχει το προνόμιο να επιλέγει πάντα τα καλύτερα. Όταν τη ρώτησα ποιο κατά τη γνώμη της θεωρεί καλύτερο τσουρέκι, μετά από ώριμη σκέψη μου ανέφερε το τσουρέκι του Κωνσταντινίδη.
Πιστός στην δύναμη της έρευνάς μας πήρα τους δρόμους για το πλησιέστερο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας.
Θα μου πείτε, καλά, τι σε έχει πιάσει με τις αλυσίδες ζαχαροπλαστείων? Χάθηκαν τα μαγαζιά της γειτονιάς? Όχι, φυσικά δεν χάθηκαν και θα τα επισκεφτούμε και αυτά σύντομα. Απλά ξεκινάμε με τα πιο "φημισμένα" -μάλλον λόγω επισκεψιμότητας- τσουρεκάκια προσπαθώντας να επιβεβαιώσουμε το όνομά τους άσχετα αν στην πορεία ανακαλύπτουμε πως ο θησαυρός ήταν απλά κάρβουνο!


 Το στρουμπουλό τσουρέκι τυλιγμένο!


Τα καταστήματα του Κωνσταντινίδη θα τα έχετε επισκεφτεί σίγουρα αρκετοί από 'σας, κυρίως για το φρέσκο μιλφέιγ που παρασκευάζεται επί τόπου μπροστά στα μάτια σου. Πίσω από το ταμείο-γκισέ υπάρχει το ανοιχτό εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου που σου επιτρέπει οπτική πρόσβαση σε κάθε στάδιο παρασκευής των γλυκών.
Όμορφο περιβάλλον με τις κλασικές προθήκες και το κεντρικό τραπέζι-βιτρίνα και το πιάνο στην άκρη μάλλον είναι το ίδιο για όλα τα καταστήματα. Εγώ έχω επισκεφτεί δύο και ήταν πανομοιότυπα.
Γενικά σαν επιμύθιο θα έλεγα πως οι τιμές του είναι αρκετά ακριβές σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν απλά συστατικά. Η αναντίρρητη φρεσκάδα του όμως δεν δικαιολογεί το κόστος τους.


 Το τσουρεκάκι σε εγκάρσια τομή!


Ειδικά τώρα για το απλό τσουρέκι, είναι στρουμπουλό με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ στην επιφάνειά του που μόλις το κόψεις σου έρχεται ένα απαλό άρωμα πορτοκαλιού που μόλις το γεύεσαι όμως χάνεται.Επίσης πολύ διακριτική είναι και η παρουσία του μαχλεπιού ενώ η υφή του η κλασική σχετικά πυκνή. Σαν σύνολο δεν υπερβαίνει του μετρίου που είναι ιδανικό για γεμιστό και επικαλυμμένο όπως και για βούτημα στα ροφήματα εξαιτίας της αδιάφορης γεύσης του (ο σκληρός αυτός χαρακτηρισμός αποδίδεται στην κα kikopina).

Η βαθμολογία μου είναι: 4/10.


Τελικά κουμπάρα δεν είχες δίκιο στην επιλογή σου! Θα προσπαθήσω να στο αποδείξω στις επόμενες έρευνές μας!

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ Νο3: ΧΑΤΖΗΣ (γεμιστό με κάστανο)

Το λοιπόν, δοκιμάσαμε και το έτερο τσουρεκάκι που πήραμε από το Χατζή, το γεμιστό.
Δηλαδή, δεν το δοκιμάσαμε τώρα αλλά πριν λίγες μέρες. Διαφορετικά δεν θα τρώγαμε τσουρεκάκι, αλλά παξιμάδι! Όταν τα αγόραζα δεν είχα και πολλές επιλογές στο κατάστημα. Υπήρχε το απλό, το γεμιστό με βερίκοκο και με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος και το γεμιστό με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Εμφανισιακά το τελευταίο ήταν εντυπωσιακότερο απ΄ όλα, ολόλευκο με τις γραμμές σκούρας σοκολάτας να δημιουργούν αξιοπρόσεχτη αντίθεση. Και επειδή στο άκουσμά του δεν με έπεισε ο συνδυασμός με το βερίκοκο, προτίμησα το κάστανο.




 Ανοίγω το κουτί με το παραθυράκι που υπάρχει για να μη χάνεις την επαφή με το προϊόν, θαυμάσια η εικόνα. Κόβω στη μέση, πονηρός όντας, για να πετύχω σίγουρα τη γέμιση και σκύβω να δω.
Ρε, πού είν' η γέμιση? Που ΄ν΄το κάστανο καλέ? Να, εκεί είναι, πετάγεται η κα kikopina!
Τες, πα, μη σας τα πολυλογώ η γέμιση ήταν ένα άλειμμα μονάχα και από γεύση δε μπορώ να πω πως θύμιζε κάστανο. Στην πραγματικότητα δε θύμιζε κάτι συγκεκριμένο ακριβώς. Κάτι γλυκό ναι, αλλά όχι συγκεκριμένο. Το μαλακό γλάσο λευκής σοκολάτας γλυκό και αδιάφορο κι αυτό, όπως και το κυρίως σώμα δηλαδή το τσουρέκι καθεαυτό.

 Εμφανισιακά, κολάζει όμως, έτσι???

Το αποτέλεσμα με απογοήτευσε. Ίσως και να έπεσα στην περίπτωση, δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός, αλλά είναι κρίμα να χαλάς την εικόνα σου από μια απροσεξία ή ένα καπρίτσιο της τύχης.
Ιδίως όταν ξέρεις πως κάποιος από τους πελάτες σου μπορεί να είναι ο αδέκαστος και σκληρός κριτής (εγώ είμαι αυτός) ο Kikop!!! ΧΕΧΕ!!

Η αδέκαστη βαθμολογία μου είναι......3/10, χαριστικά επειδή μ' αρέσει η χανούμ μπουρέκ, όχι τίποτε άλλο δηλαδή.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ Νο2: ΧΑΤΖΗΣ (απλό τσουρέκι)

Μου αρέσει ο Χατζής στο Σύνταγμα. Μου αρέσει σαν χώρος αλλά μου αρέσει και η αίσθηση που που προκαλεί. Ένα αίσθημα ηρεμίας και χαλαρότητας που σε απομονώνει από το πολύβουο κέντρο. Όσο και να βιάζεσαι δε μπορείς παρά να παραδοθείς στους ανατολίτικους ρυθμούς της απόλαυσης ενός μερακλίδικου καφέ στη χόβολη συνοδευόμενου από λικέρ ροσόλι και λουκουμάκι τριαντάφυλλο, στα λαχταριστά σιροπιασμένα φύλλα μιας Χανούμ Μπουρέκ ή στη δροσιστική και ραντισμένη με ροδόνερο κρέμα του Καζάν ντιπί!
Αυτή τη φορά δεν έκανα στάση για ραχάτι, αλλά τσίμπησα στα γρήγορα ένα πακετάκι κουλουράκια βουτύρου με πορτοκάλι (για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση) γάλα αγελαδινό και βουβαλίσιο και δύο τσουρέκια, ένα απλό και ένα γεμιστό με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.
 Για τα δύο τελευταία θα σας μιλήσω σήμερα και κυρίως για το απλό.



 Τσουρεκάκι στρουμπουλό με αμύγδαλα φιλέ στην επιφάνειά του και με πυκνή υφή, άγλυκο χωρίς να σου αφήνει καθόλου γεύση μαστίχας ή πορτοκαλιού. Σίγουρα δεν είναι αφρός όπως πολλά άλλα, μα δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο. Θα έλεγα πως είναι πρώτης τάξεως βάση για γεμιστά και επικαλυμμένα τσουρέκια, όταν τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γέμιση ενώ το κυρίως σώμα να έχει ρόλο κομπάρσου.
Οπότε θα δοκιμάσω το γεμιστό τσουρέκι με κάστανο του Χατζή και ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι πιο ενθαρρυντικό!

Στη συσκευασία του προϊόντος αναγράφονται τα υλικά παρασκευής, που είναι:
Αλεύρι ενισχυμένο σε γλουντένη, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο αγελάδος, νερό, μαγιά, μαχλέπι, μαστίχα.

Βαθμολογία 6/10.

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΥΡΕΣ ΜΕΙΚΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

 
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πουρές, ο κάθε είδους πουρές λαχανικών, δεν θα λείψει από το τραπέζι μας όσο είναι ακόμα μικρός ο κικοπάκος. Όταν μεγαλώσει και παραξενέψει όσον αφορά τις γευστικές του επιλογές, τότε βλέπουμε. Για την ώρα άλλο ένα γευστικό ανακάτεμα λαχανικών, βρασμένων και αλεσμένων με το μπλέντερ χειρός. Γρήγορα εύκολα και απλά!
Τα υλικά είναι για δύο άτομα, για εμάς τους γονείς στην προκειμένη περίπτωση, καθώς ο μικρός έχει την καβάτζα του!
Η συνταγή λοιπόν που προτείνουμε είναι ανάλατη αλά μπέμπη!
Πραγματικά είναι τόσο νόστιμος ο πουρές που δύσκολα θα προσθέσει κανείς αλάτι.
Καλά, καλά, μη φωνάζετε, θα βάλουμε λίγο αλατάκι, πιπεράκι και κάτι ακόμη, έτσι, για να ικανοποιήσουμε όχι το βρεφικό μας κοινό αλλά τους μεγαλύτερους σε ηλικία!


Λοιπόν, χρειαζόμαστε:

2 μικρές πατατούλες,
2 μεγάλη γλυκοπατάτα,
2 μεσαία προς μεγάλα κολοκυθάκια,
2 μεσαία καρότα,
2 τούφες μπρόκολο,
16 φρέσκα φασολάκια,
1 πράσο,
Μετά από πιέσεις που δέχτηκα θα προσθέσω λίγο αλατάκι, όχι πως το χρειάζεται ο υπέροχος αυτός πουρές, έτσι?
Πιπεράκι φρεσκοτριμμένο,
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο,2 κουταλιές βούτυρο.
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο, μπορούμε κάλλιστα μαργαρίνη.
Υπέροχη γεύση δίνει και το αγνό ελαιόλαδο, φυσικά, μην το ξεχνάμε!

 
Τα υλικά αλεσμένα στο δοχείο τους!


Η διαδικασία είναι σύντομη. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα βάζουμε ζεστά όπως είναι στο μούλτι ή στο μπλέντερ χειρός (ακόμα και με το πειρούνι μπορούν να λιώσουν) και προσθέτουμε αλατοπίπερο μοσχοκάρυδο και το βουτυράκι που θα μοσχοβολήσει αμέσως μόλις λιώσει.Τα αλέθουμε σε πουρέ και σερβίρουμε γρήγορα γρήγορα σε βαθύ κατά προτίμηση πιάτο.


 Να γλείφεις και το πιάτο!


Στο δικό μου βρέθηκαν τυχαία και μερικά σουτζουκάκια από πάνω. Ούτε που κατάλαβα πως έγινε! ΧΕ ΧΕ!!


Όχι, δεν είμαστε τσιγκούνηδες στα σουτζουκάκια, χάριν καλαισθησίας μπήκαν μόνο δύο!


Προς ικανοποίηση όρασης, όσφρησης, αφής και γεύσης!



Tip: Είναι ένας πουρές που δεν χρειάζεται γάλα γιατί δεν έχουμε πολύ πατάτα άρα άμυλο που πήζει, απεναντίας υπάρχουν λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό όπως το κολοκύθι! Έτσι η υφή του είναι όπως πρέπει!!!

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ Νο1: Απολλώνιον Bakery-Patisserie

 Ουπς! Κάτι λείπει...
  
Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα έρευνα του Γαργαντούα που αφορά το καλύτερο τσουρέκι!
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να πλησιάζουν η έρευνα θα μας δώσει την ευκαιρία να γευτούμε μερικά από τα καλύτερα τσουρέκια ζαχαροπλαστείων ή και φούρνων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα γλυκά μας δώρα αλλά και για την προσωπική μας απόλαυση!

Ο δρόμος σήμερα μας έστειλε σε έναν φούρνο, γνωστό και με πολλά καταστήματα, το Απολλώνιον Bakery-Patisserie και το πολίτικο τσουρέκι του.

Το τσουρέκι πολίτικο, 580 γραμμαρίων και από κατεψυγμένη ζύμη όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του προϊόντος είναι ένα ενδιαφέρον απλό και καθημερινό αρτοσκεύασμα.
Με επιφάνεια καλυμμένη από αμύγδαλα και ζάχαρη κρυσταλλική που την αισθάνεσαι στο στόμα.
Νόστιμο σχετικά, ελαφρώς άγλυκο (με εξαίρεση βέβαια την επιφάνειά του) με μέτριο φούσκωμα, δεν είναι αφρός αλλά η πυκνότητά του είναι αρκετά καλή αλλά όχι τόσο "μαστιχωτή". Δεν βρίσκεις όμως όσο και αν ψάξεις το πορτοκάλι ή το λεμόνι στο στόμα σου.
Ιδανικό για βούτηγμα στον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα, δεν σου αφήνει την επίγευση της μαστίχας που περιμένεις από ένα πολίτικο τσουρέκι.
Γενικά είναι ένα ισορροπημένο αλλά μέτριο προϊόν και θα του έδινα ένα 5,5/10!


 Η διατομή του τσουρεκιού!

Τα συστατικά του κατά τη σελίδα προϊόντος:
Αλεύρι Σίτου, Ζάχαρη, Νερό, Πλήρες Αυγό, Βούτυρο, Φυτικά Λίπη, Μαγιά, Σκόνη Πλήρους Γάλακτος, Αλάτι, Μαχλέπι, Μαστίχα Χίου, Ξύσμα Πορτοκαλιού, Ξύσμα Λεμονιού.


Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να προτείνετε το τσουρέκι που πιστεύετε πως αξίζει την προσοχή για να δοκιμάσουμε, καθώς επίσης να αξιολογήσετε κι εσείς τα τσουρέκια που παρουσιάζουμε στην έρευνά μας!

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ


Τα μπισκότα και ιδιαίτερα τα Cookies με τα κομματάκια σοκολάτας αποτέλεσαν ιδιαίτερη αδυναμία μου για μια συγκεκριμένη περίοδο αρκετά μεγάλη στο παρελθόν.
Κατά περιόδους έχω τέτοια κολλήματα με γλυκά, φαγητά κλπ. Μόλις μου περάσει η τρέλα, μεταπηδάω στην επόμενη εμμονή μου!
Πολλά χρόνια αργότερα ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω να παρασκευάζω τα δικά μου μπισκοτάκια, σπιτικά, νόστιμα και πιο υγιεινά από τα αγοραστά!
Σε πρώτη φάση βρήκα μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με εξαιρετικό αποτέλεσμα, γευστικό αλλά και εμφανίσιμο!
Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, το γοργόν και χάριν έχει!

Θα χρειαστούμε:
2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3/4 του κουταλιού του γλυκού μαγειρική σόδα,
1/3 του κουταλιού του γλυκού αλάτι,
1/2 φλιτζανιού μαργαρίνη,
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή κατά προτίμηση,
2 αυγά (χωρίς τα τσόφλια),
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια (δηλ. 1-2 τεμάχια μικρή βανίλια, ξέρετε αυτή που είναι απομίμηση της αληθινής που στους καιρούς μας κάνει καλά τη δουλειά της),
καμιά 300ρια γραμμάρια σταγόνες κουβερτούρας.

Τι κάνουμε στη συνέχεια?

Βάζουμε  σε ένα μπρίκι τη μαργαρίνη, που αν θέλουμε μπορεί να αντικατασταθεί με βουτυράκι, να ζεσταίνεται, αλλά προσοχή να μην κάψει!
Σε ένα μπολ ρίχνουμε αλεύρι, σόδα και αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη όταν ζεσταθεί και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι γρήγορα να αφρατέψουν. Αν έχουμε στην κουζίνα μας αυγογδάρτη (αυτό το σύρμα το μεγάλο) ακόμα καλύτερα. Αν είμαστε και μερακλήδες τα χτυπάμε στο μίξερ!
Προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζουμε το χτύπημα  και μετά από λίγο ρίχνουμε και τη βανίλια.
Αν, λέω αν, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μερακλοσύνη (κλίνεται κατά το αβροφροσύνη) ρίχνουμε πρώτα στο μείγμα τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όσο γίνεται η ζάχαρη.Ενώνουμε με το αλεύρι και τα άλλα υλικά. Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα που την προσθέτουμε στα υπόλοιπα ανακατεύοντας απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Τέλος ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Αν δεν έχουμε δεν πειράζει. Οποιαδήποτε σοκολάτα αλλά μαύρη (υγείας) κατά προτίμηση μπορούμε να τη κόψουμε σε μικρά κομματάκια και αυτά θα κάνουν τη δουλειά τους.



Το μείγμα μας!

Προσωπικά μου αρέσει υπερβολικά η σοκολάτα, οπότε προσθέτω στο μείγμα (εκεί πριν τη μαρέγκα) 2-3 κουταλιές κακάο! Αυτό έκανα και στη συνταγή αυτή!
Επίσης αν θέλετε χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στο ένα βάζετε κακάο και στο άλλο όχι. Στη συνέχεια τα ενώνετε και ανακατεύετε ελάχιστα μέχρι να δημιουργηθούν ανοιχτές και πιο σκούρες γραμμώσεις.
Γενικά, η ζύμη μας είναι αρκετά ρευστή, αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου. Τουναντίον όταν απλώσουμε τις μικρές μας κουταλιές στη λαδόκολλα θα απλώσει και στο φούρνο όσο ψήνεται θα απλώσει και τα μπισκότα μας θα γίνουν σχεδόν κυκλικά!

Έτσι με ένα κουταλάκι του γλυκού ή της σούπας αν θέλουμε να φτιάξουμε μπισκότα γίγαντες, παίρνουμε ζύμη και τη ρίχνουμε σε ταψάκι στο οποίο πριν έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αραιά σχετικά μεταξύ τους γιατί όπως είπαμε απλώνουν.

Tip:
Η λαδόκολλα γλιστράει. Γι' αυτό στις τέσσερις γωνίες του ταψιού βάζουμε ελάχιστη ζύμη που λειτουργεί σαν κόλα και σταθεροποιεί το χαρτί!

Μια κουταλιά μίγματος για κάθε μπισκότο στη λαδόκολλα!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στον αέρα για 10-20 λεπτά, ανάλογα πως αποδίδει η συσκευή και το γούστο σας!


Μέσα απ' το τζαμάκι του φούρνου...


Όταν τα βγάλετε, μην τρομάξετε που ακόμα είναι μαλακά. Μόλις κρυώσουν σκληραίνουν και γίνονται τραγανά και απολαυστικά!

Ουπς, κάποια εξαφανίστηκαν...


Ότι πρέπει για τον καφέ, για το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ, όλες τις μέρες και εποχές του χρόνου!!!!



Η ανάρτηση αυτή είχε σχεδόν ετοιμαστεί πριν τη γέννηση του μικρού κικοπάκου Ντιέγο, αλλά τώρα μόλις κατάφερα να την βγάλω στην επιφάνεια! Ευτυχώς είναι συνταγή που δεν μπαγιατεύει!!!

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ Ή ΠΟΥΡΕΣ

Είναι απίστευτο το συναίσθημα που σε κυριεύει όταν βρίσκεσαι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας, πίσω στα γνωστά λημέρια σου. Είτε αυτά είναι τόπος πραγματικός είτε είναι ψηφιακός.
Πραγματικά νιώθω θαυμάσια που βρήκα λίγο χρόνο μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας να γράψω δυό λογάκια στο Γαργαντούα μας. Μιας καθημερινότητα δύσκολη αλλά απολαυστική ταυτόχρονα μιας και η χαρά που σου δίνει η ανατροφή του μικρού Κικοπάκου (επίσης γνωστού και ως Ντιέγο Μπεμπουλιάνι στην μπλογκόσφαιρα) είναι απέραντη και απαλύνει κάθε κούραση και σκοτούρα.
Μεταξύ μας, εγώ και η manetarius τα 'χουμε βρει λίγο σκούρα με την έλλειψη χρόνου τώρα που τα μικρά μας κάνουν τα πρώτα τους βήματα! Ευτυχώς που ο Κώστας μας βγάζει ασπροπρόσωπους με σημαντικές αναρτήσεις, όπως αυτή για το ψωμί με προζύμι.

Με αφορμή το νέο γαστριμαργικό δρόμο που διαβαίνω τελευταία, θα παρουσιάσω σήμερα μια υπέροχη συνταγή για....
... χορτόσουπα βρεφική και όχι μόνο!!!
Γνωστή σαν χορτόσουπα από τους περισσότερους παιδίατρους με υφή που πλησιάζει σε πουρέ λαχανικών, αποτελεί ένα από τα πρώτα στερεά γεύματα για τα μωρά, αλλά και μια υπέροχη και εύκολη λύση για τους μεγάλους.

Όσον αφορά τη συνταγή για τα βρέφη θα σας παραπέμψω στον παιδίατρό σας για τα υλικά, την ποσότητα και τον τρόπο παρασκευής της χορτόσουπας, συμβουλέυοντάς σας μόνο, από την προσωπική μου πείρα, να χρησιμοποιείτε βιολογικά λαχανικά. Είναι πολύ πιο υγιεινά αλλά και πιο νόστιμα!

Στην εκδοχή για ενήλικες η χορτόσουπα ή πουρές λαχανικών έχει ως εξής:

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (για 2 άτομα)
2 πατάτες,
2 κολοκυθάκια
2 καρότα,
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι,
αλάτι*  και πιπέρι κατά βούληση.

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαχανικά σε κατσαρόλα έως να μαλακώσουν και να τρυπιούνται άνετα με το πειρούνι**.
Στη συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο και πολτοποιούμε.
Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και τρώμε με κουτάλι του γλυκού.

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα υλικά και να φτιάξουμε ποσότητα που θα μας φτάσει για 2 αλλά όχι παραπάνω από 3 ημέρες.
Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα ένα λαχανικό.
Προτείνουμε φασολάκια χλωρά σε ποσότητα 8 τεμάχια ανά άτομο.
Τη δεύτερη εβδομάδα και αφού συνηθίσει το στομαχάκι μας τα προηγούμενα ζαρζαβατικά προσθέτουμε ακόμα ένα λαχανικό. Πχ, μπρόκολο ή κουνουπίδι σε ποσότητα ένα ματσάκι ανά άτομο.
Προσοχή!
Από εδώ και στο εξής προσθέτοντας ένα λαχανικό στη χορτόσουπα θα πρέπει αναλογικά να μειώσουμε την ποσότητα των προηγούμενων αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις μερίδες για δύο άτομα.
Διαφορετικά τα διατηρούμε όπως έχουν βάζουμε και το νέο λαχανικό μας και οι μερίδες γίνονται για 4 άτομα! Τι έκπληξη!
Την 3η εβδομάδα προτείνουμε πράσο, μισό ή ένα ανά άτομο ανάλογα με το μέγεθός του.
Την 4η εβδομάδα προτείνουμε παντζάρι, ένα ανά άτομο!
Την 5η εβδομάδα, κρομμύδι στουμπισμένο!
Ακολούθως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε ορεγόμαστε, λάχανο, παραπούλια, γλυκοπατάτα, μπιζέλια, κολοκύθα κλπ κλπ.
Έτσι καταλήγουμε να έχει συνηθίσει το στομαχάκι μας και το αντεράκι μας πολλά διαφορετικά λαχανικά!
Προσοχή αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε δυσανεξία αφαιρούμε το συστατικό που προφανώς προκάλεσε το πρόβλημα και συνεχίζουμε με άλλο.
Στη φωτογραφία βλέπουμε  το βράσιμο των λαχανικών στην κατσαρόλα και το τελικό αποτέλεσμα, μία απολαυστική χορτόσουπα-πουρέ με πατάτα, καρότο και κολοκυθάκι.






* Προσοχή, τα κοινά αλάτια του εμπορίου έχουν ενισχυτικά γεύσης και τα αποφεύγουμε.
**Τελευταία έμαθα πως το «πειρούνι» για παράδειγμα, γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.